Egyedülálló kezdeményezés Veszprémben: közös fellépés a környezeti értékek megőrzéséért

Egyedülálló kezdeményezés Veszprémben: közös fellépés a környezeti értékek megőrzéséért
2022. 12. 09., 09:22

A fenntartható jövő a jelenben kezdődik – ennek jegyében Veszprém turisztikai szempontból fontos kulturális intézményei együttesen lépnek fel az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért. Ennyire komplex, tudatos és egységes, a kulturális intézményekre kiterjesztett zöld intézkedési csomagot még egyetlen hazai nagyvárosban sem vezettek be.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megbízásából az Innotime Hungary Kft. a kulturális évadra való felkészülés keretében átfogó turisztikai felmérést végzett Veszprém kiemelt kulturális intézményeinél. A turisztikai audit alapján indított 10 hónap – 10 kihívás programba bevont intézményeknél végig gondolták, hogyan csökkenthető az ökológiai lábnyomuk, ezt gyakorlati lépések követték, és gondoskodtak a fenntarthatósági célok kommunikációjáról is.

Az elmúlt években elindult trendváltozások jól mutatják, hogy az európai városokba érkező látogatók egyre tudatosabban választják azokat a szállásokat és attrakciókat, ahol maguk is hozzá tudnak járulni az adott település és közösség fenntarthatóságához. A környezeti fenntarthatóságra való törekvés az Európa Kulturális Fővárosa programjának is fontos részét képezi, amivel a Veszprémbe látogatók már az elmúlt időszak fesztiváljain is találkozhattak.

Ennek a trendnek szeretnének megfelelni a város turisztikai szempontból kiemelt kulturális intézményei is. Augusztusban az intézményi munkatársak egy egységes szempontrendszer alapján végig gondolták, mit tesznek a mindennapokban a környezeti értékek megőrzéséért és melyek azok a lehetőségek, amelyek révén ez továbbfejleszthető.

A vállalásokat az intézmények a honlapjukon is megmutatják, amit az egységes formájú Zöld fallal egészítenek ki, ezek a kulturális intézmények nagy részénél már láthatóak. Az installáció jól példázza azt, mennyi mindent tesznek a veszprémi intézmények azért, hogy Veszprém ne csak az EKF évében, hanem hosszú távon is vonzó, zöld város maradhasson. A vállalások között szerepel - intézményenként eltérően -, hogy többek között víztakarékos perlátorokkal (szabályozókkal) szerelték fel a csapokat, szelektív hulladékgyűjtést biztosítanak, támogatják a kerékpáros közlekedést, újrahasználják a csomagolási és papíranyagokat, vagy mellőzik az egyszerhasználatos műanyag eszközöket.

A turisztikai felmérésben résztvevő intézmények:

  • Agóra Veszprém Kulturális Központ 
  • Kabóca Bábszínház
  • Lackó Dezső Múzeum
  • Művészetek Háza Veszprém
  • Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Nonprofit Kft.
  • Veszprémi Petőfi Színház
  • Veszprémi Érsekség
  • Veszprémi Programiroda Rendezvényszervező és Kulturális Kft.
  • Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.
  • Veszprémi Állatkert (Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.)

(Fotó: Kovács Bálint)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.