Egyedülálló kezdeményezés Veszprémben: közös fellépés a környezeti értékek megőrzéséért

Egyedülálló kezdeményezés Veszprémben: közös fellépés a környezeti értékek megőrzéséért
2022. 12. 09., 09:22

A fenntartható jövő a jelenben kezdődik – ennek jegyében Veszprém turisztikai szempontból fontos kulturális intézményei együttesen lépnek fel az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért. Ennyire komplex, tudatos és egységes, a kulturális intézményekre kiterjesztett zöld intézkedési csomagot még egyetlen hazai nagyvárosban sem vezettek be.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megbízásából az Innotime Hungary Kft. a kulturális évadra való felkészülés keretében átfogó turisztikai felmérést végzett Veszprém kiemelt kulturális intézményeinél. A turisztikai audit alapján indított 10 hónap – 10 kihívás programba bevont intézményeknél végig gondolták, hogyan csökkenthető az ökológiai lábnyomuk, ezt gyakorlati lépések követték, és gondoskodtak a fenntarthatósági célok kommunikációjáról is.

Az elmúlt években elindult trendváltozások jól mutatják, hogy az európai városokba érkező látogatók egyre tudatosabban választják azokat a szállásokat és attrakciókat, ahol maguk is hozzá tudnak járulni az adott település és közösség fenntarthatóságához. A környezeti fenntarthatóságra való törekvés az Európa Kulturális Fővárosa programjának is fontos részét képezi, amivel a Veszprémbe látogatók már az elmúlt időszak fesztiváljain is találkozhattak.

Ennek a trendnek szeretnének megfelelni a város turisztikai szempontból kiemelt kulturális intézményei is. Augusztusban az intézményi munkatársak egy egységes szempontrendszer alapján végig gondolták, mit tesznek a mindennapokban a környezeti értékek megőrzéséért és melyek azok a lehetőségek, amelyek révén ez továbbfejleszthető.

A vállalásokat az intézmények a honlapjukon is megmutatják, amit az egységes formájú Zöld fallal egészítenek ki, ezek a kulturális intézmények nagy részénél már láthatóak. Az installáció jól példázza azt, mennyi mindent tesznek a veszprémi intézmények azért, hogy Veszprém ne csak az EKF évében, hanem hosszú távon is vonzó, zöld város maradhasson. A vállalások között szerepel - intézményenként eltérően -, hogy többek között víztakarékos perlátorokkal (szabályozókkal) szerelték fel a csapokat, szelektív hulladékgyűjtést biztosítanak, támogatják a kerékpáros közlekedést, újrahasználják a csomagolási és papíranyagokat, vagy mellőzik az egyszerhasználatos műanyag eszközöket.

A turisztikai felmérésben résztvevő intézmények:

  • Agóra Veszprém Kulturális Központ 
  • Kabóca Bábszínház
  • Lackó Dezső Múzeum
  • Művészetek Háza Veszprém
  • Pannon Várszínház Színművészetfejlesztési Nonprofit Kft.
  • Veszprémi Petőfi Színház
  • Veszprémi Érsekség
  • Veszprémi Programiroda Rendezvényszervező és Kulturális Kft.
  • Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft.
  • Veszprémi Állatkert (Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.)

(Fotó: Kovács Bálint)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS