Világméretűvé válik a hidrogénvölgy projektek terjedése

Világméretűvé válik a hidrogénvölgy projektek terjedése
2022. 12. 01., 19:21

„A projektek már fejlesztés alatt állnak, jellemzően egy földrajzi területre összpontosulnak a beruházások, amelyek a hidrogén értéklánc széles skáláját fedik le.”

A klímavédelmi Párizsi Megállapodás elfogadásával az Európai Unió valamennyi állama vállalta, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású-gázok kibocsátását. Ezen célkitűzés gyorsabb elérésében segíthet a különböző országok hidrogénvölgy-koncepcióinak megvalósulása. A Roland Berger tanulmánya szerint a tiszta hidrogén fontos pillére az uniós éghajlat-politikai törekvéseknek, hiszen hozzájárulhat az ipari folyamatok, a mobilitás és az energiaágazatok karbonsemlegességének előmozdításához.

A hidrogénnel kapcsolatos tényleges projekt-beruházási döntések száma világszerte alacsony, annak ellenére, hogy a kormányzati célok és szabályozások egyaránt támogató közeget biztosítanak. A Roland Berger előrejelzései alapján ahhoz, hogy az európai országok hatékonyan járulhassanak hozzá a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez, a tiszta hidrogénfogyasztásnak jelentősen növekednie kell – nemcsak hosszú távon, hanem már ebben az évtizedben. Olyan helyi vagy régiós gazdasági ökoszisztémákat szükséges létesíteni a hidrogénvölgyekkel, melyek nem csak fenntartható energiát biztosítanak, de az ágazat ipari fejlődését és a munkahelyteremtést is elősegítenék.

„A hidrogén széles körű elterjedésének feltétele a hidrogénvölgy-koncepció elterjedése. A projektek már fejlesztés alatt állnak, jellemzően egy földrajzi területre összpontosulnak a beruházások, amelyek a hidrogén értéklánc széles skáláját fedik le. Az ipari alapanyag előállításától kezdve az energiatárolásig többféle végfelhasználói célt (például: közlekedés ellátása) is kiszolgálhatnak” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Bár a hidrogénvölgyek általános koncepciója még kialakulóban van, jellemzően három típusú felépítést különböztetünk meg: kisebb léptékű, mobilitásra koncentráló projektek; közepes méretű ipari felhasználói fókuszú változatok; és nagyszabású, exportorientált projektek. Az elmúlt években számos völgy jelentős előrelépést mutatott, gyakran a már elkészült projektek tudására és tapasztalataira épülve. A völgyek számának növekedése várhatóan együtt jár majd a hidrogéntermelés emelkedésével, az érdekelt felek bevonásával, a földrajzi lefedettséggel és az új, tiszta hidrogén végfelhasználási módokkal.

Elindult a projektek együttműködését támogató nemzetközi hálózat

A Roland Berger és az uniós köz- és magánszféra közötti társulás, azaz a Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás (más néven: Európai partnerség a tiszta hidrogénért) közösen kifejlesztették a Mission Innovation Hydrogen Valley Platform elnevezésű felületet, mely betekintést nyújt a világ minden tájáról érkező vezető hidrogénvölgy projektekbe. Az egyes projektek sikertényezői mellett a projektfejlesztés akadályai és a legjobb gyakorlatok is megismerhetőek. A kezdeményezés célja, hogy ne csak tájékoztasson, hanem összekösse a különböző, globális hidrogénvölgy-koncepciók fejlesztőit, a politikai döntéshozókat, a befektetőket és az értéklánc további szereplőit.

A tanulmány letölthető innen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.