Világméretűvé válik a hidrogénvölgy projektek terjedése

Világméretűvé válik a hidrogénvölgy projektek terjedése
2022. 12. 01., 19:21

„A projektek már fejlesztés alatt állnak, jellemzően egy földrajzi területre összpontosulnak a beruházások, amelyek a hidrogén értéklánc széles skáláját fedik le.”

A klímavédelmi Párizsi Megállapodás elfogadásával az Európai Unió valamennyi állama vállalta, hogy 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású-gázok kibocsátását. Ezen célkitűzés gyorsabb elérésében segíthet a különböző országok hidrogénvölgy-koncepcióinak megvalósulása. A Roland Berger tanulmánya szerint a tiszta hidrogén fontos pillére az uniós éghajlat-politikai törekvéseknek, hiszen hozzájárulhat az ipari folyamatok, a mobilitás és az energiaágazatok karbonsemlegességének előmozdításához.

A hidrogénnel kapcsolatos tényleges projekt-beruházási döntések száma világszerte alacsony, annak ellenére, hogy a kormányzati célok és szabályozások egyaránt támogató közeget biztosítanak. A Roland Berger előrejelzései alapján ahhoz, hogy az európai országok hatékonyan járulhassanak hozzá a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez, a tiszta hidrogénfogyasztásnak jelentősen növekednie kell – nemcsak hosszú távon, hanem már ebben az évtizedben. Olyan helyi vagy régiós gazdasági ökoszisztémákat szükséges létesíteni a hidrogénvölgyekkel, melyek nem csak fenntartható energiát biztosítanak, de az ágazat ipari fejlődését és a munkahelyteremtést is elősegítenék.

„A hidrogén széles körű elterjedésének feltétele a hidrogénvölgy-koncepció elterjedése. A projektek már fejlesztés alatt állnak, jellemzően egy földrajzi területre összpontosulnak a beruházások, amelyek a hidrogén értéklánc széles skáláját fedik le. Az ipari alapanyag előállításától kezdve az energiatárolásig többféle végfelhasználói célt (például: közlekedés ellátása) is kiszolgálhatnak” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Bár a hidrogénvölgyek általános koncepciója még kialakulóban van, jellemzően három típusú felépítést különböztetünk meg: kisebb léptékű, mobilitásra koncentráló projektek; közepes méretű ipari felhasználói fókuszú változatok; és nagyszabású, exportorientált projektek. Az elmúlt években számos völgy jelentős előrelépést mutatott, gyakran a már elkészült projektek tudására és tapasztalataira épülve. A völgyek számának növekedése várhatóan együtt jár majd a hidrogéntermelés emelkedésével, az érdekelt felek bevonásával, a földrajzi lefedettséggel és az új, tiszta hidrogén végfelhasználási módokkal.

Elindult a projektek együttműködését támogató nemzetközi hálózat

A Roland Berger és az uniós köz- és magánszféra közötti társulás, azaz a Tiszta Hidrogén Közös Vállalkozás (más néven: Európai partnerség a tiszta hidrogénért) közösen kifejlesztették a Mission Innovation Hydrogen Valley Platform elnevezésű felületet, mely betekintést nyújt a világ minden tájáról érkező vezető hidrogénvölgy projektekbe. Az egyes projektek sikertényezői mellett a projektfejlesztés akadályai és a legjobb gyakorlatok is megismerhetőek. A kezdeményezés célja, hogy ne csak tájékoztasson, hanem összekösse a különböző, globális hidrogénvölgy-koncepciók fejlesztőit, a politikai döntéshozókat, a befektetőket és az értéklánc további szereplőit.

A tanulmány letölthető innen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS