Juhász Viktor: A mesterséges intelligencia nem önjáró gépezet

2024. 05. 09., 12:10

Nem sokáig halogathatják a hazai vállalkozások a mesterséges intelligencia megoldások bevezetését, ha meg kívánják tartani versenyképességüket. Ami a munkahelyeket illeti, minden bizonnyal lesznek olyan feladatkörök, amelyeket hamarosan a mesterséges intelligencia vesz át nemcsak a nagyobb vállalatoknál, hanem a kisebb cégeknél is – állítja az iSolutions szakértője.

Már az első MI szoftverek megjelenésével egyidőben szárnyra kaptak azok a híresztelések, miszerint bizonyos iparágakban tömeges elbocsátásokra lehet számítani a következő években, mert a mesterséges intelligencia elveszi az emberek munkáját. A technológia jelenlegi állását tekintve azonban ez a félelem nem bizonyul reálisnak.  Az üzleti MI fejlesztések ugyanis nem a humán munkaerő leváltására, hanem a hatékonyság növelésre fókuszálnak.

A gyakorlatban ez olyan operatív asszisztensi feladatok kiváltását jelenti, amelyek eddig jelentős időt vettek el a felhasználók munkaidejéből. Ilyen az e-mailek megfogalmazása, táblázatok szerkesztése, összefoglalók vagy prezentációk készítése és egyéb napi szintű adminisztratív feladatok. Az MI bevezetéssel a cégek akár napi 2-3 órát is felszabadíthatnak a dolgozók munkaidejéből, amit hasznos kreatív feladatokra vagy üzletfejlesztésre fordíthatnak. Az sem kizárt, hogy sok cég számára a mesterséges intelligencia lesz a négynapos munkahét megvalósításának kulcsa.

„Sokan ott követik el a hibát, hogy a mesterséges intelligenciára önjáró gépezetként gondolnak. Pedig sokkal jobban hasonlít egy asszisztensre, aki végrehajtja azokat az utasításokat, amelyeket a felhasználótól kap. Mivel az MI önálló munkára vagy döntéshozatalra nem képes, minden esetben kell mellé valaki, aki ért hozzá és ki tudja használni a funkcióit. Ennek tükrében nem gondolom azt, hogy veszélyeztetné az emberek munkáját. Sőt, az a felhasználó, aki agilis és tudja kezelni, az sokkal hatékonyabbá válhat, ezzel pedig jelentős előnyre tehet szert a munkaerőpiacon” – mondta Juhász Viktor, az üzleti IT megoldásokkal foglalkozó iSolutions Kft. ügyvezetője.

Hamarosan minden cégnek szüksége lesz MI szakemberekre

A mesterséges intelligencia alkalmazása a legtöbb felhasználó számára egyelőre kimerül a kísérletezésben. Ám az MI technológia üzleti felhasználásának elterjedésével, a vállalatoknak egyre nagyobb igénye lesz olyan szakemberekre, akik képesek az MI tartalmak gyors és pontos létrehozására különböző területeken. A promptírás ma már önálló szakma, számos specializációja ismert, amelyeket a szövegírás, grafikai tervezés, üzleti kommunikáció és sales területeken hasznosíthatnak a vállalkozások. Ahhoz azonban, hogy valaki MI szakemberré váljon, a promptírás mellett ismernie kell a különböző MI szoftvereket, valamint olyan készségekkel és tapasztalatokkal kell rendelkeznie, ami megfelel a cégek üzleti elvárásainak és a piaci igényeknek.

„A munkavállalók készségeit tekintve hamarosan nagy jelentősége lesz annak, hogy ki milyen szinten tudja alkalmazni a mesterséges intelligenciát. Úgy gondolom, hogy nagy eltérések fognak kiütközni a hatékonyság terén. Ebben a versenyben azok fognak jól járni, akik nyitottak az MI technológiára, és szívesen sajátítják el a promptírás tudományát” – tette hozzá Juhász Viktor.

Az MI bevezetés sokszoros üzleti hatékonyságot jelent a kkv-knak

A digitális átállás után az MI megoldások bevezetése lesz a következő nagy lépés a magyar kkv-k informatikai felzárkózásában. A szakértő szerint a következő egy-másfél évben még jelentős versenyelőnyre tehetnek szert a mesterséges intelligencia megoldásokkal a cégek, így érdemes mihamarabb meglépni a bevezetést. Azt azonban hangsúlyozta, hogy az MI bevezetése csak olyan cégek számára jelenthet működőképes megoldást, ahol az adatokat már a felhőben kezelik, hiszen „kockás füzetben” nem alkalmazható a mesterséges intelligencia.

„Az MI alapú asszisztencia alkalmazása rendkívüli kitörési lehetőség a kkv-k számára. A kisebb cégekre jellemző, hogy a munkatársak elúsznak a napi operatív feladatokkal, nem jut idejük az összetettebb tervezésre vagy kreatív munkára. Egy MI asszisztens nagy mértékben tehermentesíti a munkatársakat, így azokkal a területekkel foglalkozhatnak, ahol a vállalkozásnak lemaradása van” – magyarázta a szakértő.

Az adatbiztonság érdekében fontos a kidolgozott MI protokoll

Jelenleg számos szöveg és képalkotó mesterséges intelligencia szoftver ingyenesen elérhető, ezek vállalati felhasználása azonban adatbiztonsági kockázatot és jogi aggályokat jelenthetnek a cégeknek. Az ingyenes MI szoftverekért ugyanis az adatokkal fizetnek a felhasználók, és a gyártók is nyíltan kommunikálják, hogy ezek az MI programok a keletkezett nagy mennyiségű adatokból tanulnak. Tehát amennyiben ezekbe a szoftverekbe érzékeny vállalati információk kerülnek (például pénzügyi jelentések, szerződések, jogi dokumentumok), a cég elveszti a kontrollt az adatai felett. Ezért nagyon fontos, hogy a vállalat a mesterséges intelligencia bevezetésnél csakis olyan szoftvereket alkalmazzon, amelyeket kimondottan a cégek adatbiztonsági igényeire szabva fejlesztettek.

„Az a tapasztalatom, ha a felhasználók olyan megoldást találnak, amivel időt és energiát spórolnak, azt előszeretettel alkalmazzák a mindennapi munkájuk során. Az MI használatának betiltása helyett a cégeknek ki kell dolgozniuk egy saját mesterséges intelligencia protokollt és meg kell találniuk azokat a szoftvereket, amelyek a legjobban megfelelnek a szervezet és a munkatársak elvárásainak” – hangsúlyozta Juhász Viktor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS