Világmegmentővé válhat a sör: a gyártásának hulladéka megtisztítja a vizet

Világmegmentővé válhat a sör: a gyártásának hulladéka megtisztítja a vizet
Gábor János  |  2024. 05. 16., 12:10

Óriási jelentősége lehet az MIT új felfedezésnek: a tudósok azt állítják, hogy a sör erjesztése után visszamaradó hulladék alkalmas a vízben lévő halálos ólomszennyeződések kiszűrésére. Az UNICEF szerint a világon 2,2 milliárd ember nem fér hozzá biztonságos, tiszta ivóvízhez.

Az MIT az RSC Sustainabilityben tette közzé felfedezését, mely szerint az erjesztésre használt sörélesztő egészen sajátos módon újrahasznosítható: támogathatja a szennyezett víz szűrését. Mivel ez az anyag minden egyes sörfőzdében csak tonnaszámra halmozódó hulladékot jelent, amit kezelni kell, mindenki nyerne az élesztő újrafelhasználásával: gazdasági előnyhöz jutnának a sörgyártásban érdekelt szervezetek, miközben biztonságos ivóvízhez jutnának azok a társadalmak, amelyek jelenleg szennyezett vízkészleten élnek.

Az ólom még kis dózisban is rendkívül káros. Az expozíciója köztudottan nagyobb hatással van a gyermekekre, és idegrendszeri problémákkal, tanulási zavarokkal, illetve a növekedés visszaesésével hozható összefüggésbe.

Az élesztő az erjesztésen túl felhasználható arra, hogy gyorsan kiszűrje az ólmot a szennyezett vízből – állítják az amerikai MIT és Georgia Tech kutatói, akik a hulladékanyagot már be is építették víztisztításra szánt hidrogél kapszulákba. Úgy vélik, ez a költséghatékony megoldás az alacsony jövedelmű, erősen ólomszennyezett vízzel rendelkező területek javát szolgálná.

Így lehet a harmadik világ megmentője a sör

A hidrogél alapú kapszulák segítségével olyan porózus szűrőt építettek, ami a rajta átfolyó vízből kivonja az ólmot. A hidrogél ráadásul intelligens anyag, amelynek egyedi szerkezete nagy mennyiségű folyadékot képes elnyelni, ezáltal az egész szűrési folyamat kevesebb energiát igényel és környezetbarát.

A sörgyártás hulladékaként keletkező, használt élesztő folyamatosan rendelkezésre álló nyersanyag lehet a tudósok szűrőkapszulájához, hiszen sörfőzés egész évben zajlik, a világ gyakorlatilag minden szegletében. Az eljárás során keletkező mennyiség olyan hatalmas, hogy egyetlen sörfőzde által jelenleg csak kidobott élesztővel egy egész város ellátásához elegendő vizet meg lehet tisztítani.

Az élesztő egy természetes folyamat révén képes a nehézfémionok kivonására, amit bioszorpciónak hívunk. Ez a folyamat megköti, akár az egészen kis mennyiségű ólmot és más nehézfémeket.

„A hidrogél körülveszi a szabad élesztőt, ami a kapszula közepén helyezkedik el, és ez elég porózus ahhoz, hogy a víz bejusson, kölcsönhatásba lépjen vele, majd tisztán kijöjjön. Az a tény, hogy maguk az élesztők bioalapúak, jóindulatúak és biológiailag lebomlóak, jelentős előnyt jelent a hagyományos technológiákkal szemben” – magyarázta Patricia Stathatou, a Georgia Tech kutatója.

A megoldás skálázható

Egy 12 napon át tartó tesztsorozat során a bioszűrő sikeresen távolította el az ólmot a szennyezett vízből, miközben megfelelt az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala által meghatározott, biztonságos ivóvizet learó követelményeknek. Mindeközben kiderült, hogy az új technika kevesebb energiát igényel, mint a vízszűrés ma ismert, hagyományos fizikai-kémiai eljárásai.

A kutatók az élesztővel töltött, innovatív kapszula mechanikai robusztusságát is értékelték, hogy a rendszer hiba nélkül bírja a különböző áramlási sebességeket, és skálázható legyen, így a csapat reményei szerint háztartási csapokban és nagyméretű tisztítóművekben egyaránt lehet majd használni.

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS