A gyíkok segítségével megelőzhető az épületomlás földrengés esetén

A gyíkok segítségével megelőzhető az épületomlás földrengés esetén
Gábor János  |  2024. 05. 17., 16:10

Kifejlesztettek egy új építészeti konstrukciót, ami segíthet megelőzni, hogy egy földrengés helyszínén épületek dőljenek romba. Katasztrófák idején emberek tömegeit mentheti meg az innovatív megoldás, amihez a gyíkok adják a természetben előforduló mintát.

A Valenciai Politechnikai Egyetem (UPV) kutatócsoportja figyelemre méltó megoldást mutatott be rendkívül ellenálló épületek kivitelezésére. A Nature-ben bemutatott koncepció szerint az innovatív épületszerkezetet a gyíkok inspirálták – pontosabban az a tulajdonságuk, hogy egy őket ért támadás esetén képesek leválasztani magukról a saját farkukat. Ennek az életmentő képességnek az átültetése az építészetbe segíthet megóvni emberek tömegeit a földrengésveszélyes régiókban.

A gyíkok autotómiát, más néven önamputációt alkalmaznak, hogy elmenekülhessenek egy ragadozó szorításából. Bár a farkuk több szegmensből áll, azok mindegyike egy-egy olyan pont, ahol a testrész letörhető. De hogyan ültethető ez át az építészetbe és mire jó?

A jelenlegi tervezési gyakorlatok az épületelemek meghibásodása esetére a terhek újraelosztását alkalmazzák, ami a szerkezeti elemek közötti kapcsolat javítására a legtöbb esetben, ha például kis tervezési vagy konstrukciós hibáról beszélünk, hatékony is. De ha az adott épület nagyobb tervezési hibával készült (pl. bejut a víz, mechanikai hiba lép fel, hanyag volt a kivitelezés stb.), akkor a teher újraelosztása csak fokozza a problémákat. Ez utóbbi eseteket szeretné áthidalni az UPV csapata szerkezeti biztosítékokkal, amelyek a gyíkok öncsonkító képességén alapulnak.

Paradigmaváltó megoldás a szerkezeti ellenálló képesség növelésére

A csapat új filozófiát talált ki olyan épületek kivitelezésére, amelyek képesek ellenállni természeti katasztrófáknak (például földrengéseknek, árvizeknek, földcsuszamlásoknak) vagy elöregedés, esetleg nem megfelelő karbantartás okozta problémáknak. Az új megközelítés Nirvan Makoond, a tanulmány társszerzője szerint „olyan, mintha egy elektromos rendszert azzal védenénk a túlterhelés ellen, hogy a különböző hálózati elemeket elektromos biztosítékokkal kapcsoljuk össze”.

Az új kialakítás megőrzi az épület szerkezeti folytonosságát, ha normál üzemi körülmények vannak, de képes rá, hogy szegmentálja azt, ha a meghibásodás szétterjed – például egy földrengés hatására. Az épület ezzel a módszerrel ugyan több részre szétválik, ám a teljes összeomlása elkerülhető, ami létfontosságú a bent tartózkodók testi épsége érdekében.

A megoldás sok helyen jól jönne, és nem is drága: az UPV tudósainak elképzelése, amellett, hogy sokkal biztonságosabbá tenné a földrengésveszélyes régiók épületeit, csak elhanyagolható mértékben növeli az építési költségeket.

Tesztelték és bevált

A terv validálásához a csapat felhúzott egy valós méretű, előregyártott betonból készült épületet, aminek a szerkezetébe szánt szándékkal nagy kezdeti hibát helyeztek el. Megfigyelték, hogy a hiba a rengés hatására elszigetelődött, ezzel passzívan megakadályozva az épület teljes összeomlását. A csapat új megközelítése a fejlesztés jelenlegi állapotában gyakorlatilag bármilyen új épületre alkalmazható. Nem véletlen, hogy a kutatást az Európai Kutatási Tanács is támogatásban részesítette: több mint 2,5 millió eurót adtak a koncepció kidolgozására.

Főoldali kép: AI generált fotó - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS