Az osztalék könyvelése és adózása

2024. 05. 17., 14:10

A legfontosabb tudnivalókat Héhn Miklós, az RSM Hungary vezérigazgató-helyettese foglalta össze.

Az osztalékról szóló döntést évente egyszer a beszámoló elfogadásakor lehet meghozni, amikor a társaság legfőbb szerve dönt az osztalék mértékéről, és az osztalék kifizetéséről. A hatályos előírások alapján az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékot lehet az osztalékról szóló döntés során figyelembe venni – írja friss bejegyzésében Héhn Miklós, az RSM Hungary vezérigazgató-helyettese.

Mi az osztalék?

A társaság tagjait osztalék illeti meg a társaság felosztható és felosztandó – a Számviteli szerint meghatározott – tárgyévi adózott eredményéből, illetve a szabad eredménytartalékkal kiegészített tárgyévi adózott eredményéből.

Ki jogosult osztalékra?

A Ptk. alapján az osztalékra az a tag jogosult, aki/amely az osztalékfizetésről szóló döntés meghozatalának időpontjában a társasággal szemben a tagsági jogok gyakorlására jogosult.

Mikor fizethető osztalék?

A normál naptári évvel beszámolót készítő cégek döntő többsége a tavalyi beszámoló véglegesítésének időszakában van jelenleg. Az üzleti évet lezáró beszámoló elfogadásakor a társaság legfőbb szerve dönt az osztalék mértékéről, és annak kifizetéséről. Az osztalékról szóló döntést évente egyszer, a beszámoló elfogadásakor lehet meghozni.

Az osztalék mértéke

A hatályos előírások alapján az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékot lehet az osztalékról szóló döntés során figyelembe venni.

Az osztalék előírható mértékére a számviteli törvény osztalék fizetési korlátot is tartalmaz: a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék figyelembevétele után sem csökken a jegyzett tőke összege alá. Ez egy igen fontos szabályozó eszköz, sok esetben a lekötött tartalék meghatározó mértékű lesz az osztalékra, amennyiben az adózó például fejlesztési tartalékot képez. A fejlesztési tartalék összegét a lekötött tartalékban el kell különíteni.

Anyavállalatok esetébe a szabad eredménytartalék és saját tőke összegének meghatározásánál növelő tételként figyelembe lehet venni az előző üzleti évi beszámolóban még nem szereplő, de a tárgyévben a mérlegkészítés időpontjáig elszámolt, kapott (járó) osztalék, részesedés összegét.

Figyelni kell azonban arra, hogy a negatív eredménytartalék csökkenti az osztalékfizetés lehetőségét.

A fizetendő osztalék könyvelése

A megállapított és fizetendő osztalék összegét az erre vonatkozó döntés napjával, a beszámolóval lezárt a tárgyévet követő üzleti évben kell elszámolni a számviteli nyilvántartásokban.

A tulajdonosoknak fizetendő osztalék számviteli elszámolására a beszámolót jóváhagyó tulajdonosi döntés alapján és annak időpontjával kerül sor, eredménytartalékot csökkentő és kötelezettséget növelő tételként.

Jelen esetben 2023-ról készített beszámolóban megjelenő adózott eredmény osztalékként történő felhasználásáról, a tárgyévet követő időszakban, azaz 2024-ben a beszámoló elfogadásakor kell döntést hozni.

A jóváhagyott osztalék előírása és anyagi rendezése a jelenleg hatályban lévő előírások szerint időben elválhat egymástól. Nem szükséges azonnal rendezni, lehet a cash-flow alapján ütemezni a kifizetéseket. 

Az osztalék előírásának és könyvelésének részletes szabályairól itt olvashat.

Korábbi osztalékelőleg

Amennyiben a tulajdonosok felé év közben közbenső mérleg alapján osztalékelőleg lett fizetve, akkor fontos a beszámoló elfogadása kapcsán, hogy az osztalékelőleg tényleges osztalékká váljon. Amennyiben nem lesz rá fedezet a beszámoló alapján, vagy a legfőbb szerv kisebb mértékű osztalékról dönt, akkor az osztalékelőleg nem válik osztalékká. Ilyen esetben az osztalékelőleg vagy a különbség összege kölcsönnek minősül melyre kamatot kell felszámolni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 10:45:10
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS