Előzés helyett válassza a megelőzést!

2019. 11. 17., 15:15

Idén novemberig már mintegy négyszázan hunytak el valamilyen közlekedési balesetben Magyarországon, noha a tragédiák többsége megelőzhető lett volna, ha a résztvevő felek betartják a szabályokat. Magyarország útjain nap mint nap mintegy 50 ezer flottakezelt gépjármű közlekedik, ezért a közúti balesetek áldozatainak emléknapja alkalmából a Mercarius Flottakezelő a biztonságos közlekedés szakértőjeként ad 5+1 tanácsot, amelyekre odafigyelve könnyebben elkerülhetők a közúti tragédiák.

November 17-én emlékezünk a közúti balesetek áldozataira, akiknek száma évről évre meredeken emelkedik. Hiába a rendőrség által kiadott ”vörös kód”, idén novemberig mintegy négyszázan veszítették életüket olyan közúti balesetekben, amelyek nagy része elkerülhető lett volna, ha a résztvevők betartják a közlekedésre vonatkozó szabályokat.

A céges autók az autóforgalom jelentős részét teszik ki, hiszen Magyarország útjain naponta közel 50 ezer flottakezelt cégautó közlekedik. A Mercarius Flottakezelő a biztonságos közlekedés szakértőjeként ad 5+1 tanácsot, amelyek betartásával megelőzhetővé válhatnak a közúti tragédiák.

  1. 1.   Vezessen előzékenyen az utakon!

A legnagyobb biztosítók szerint nem a gyorshajtás a balesetek leggyakoribb kiváltó oka, hanem az elsőbbségadás elmulasztása. Éppen ezért sose vezessünk rutinból, mindig éljünk együtt a forgalommal, így nem csak azt fogjuk észrevenni, ha elsőbbséget kell adnunk, hanem azt is, ha a forgalom akadályozása nélkül le tudunk mondani saját elsőbbségünkről. Fontos azonban, hogy ne akarjunk minden áron előzékenyek lenni, vegyük észre, ha ezzel gátoljuk a folyamatos forgalmat.

  1. 2.   Lassan járjon, tovább ér!

Közhelynek tűnhet, azonban szintén dobogós helyezett a relatív és az abszolút gyorshajtás a biztosítók által közzétett leggyakoribb balesetet kiváltó okok listáján. A nem a fény- és útviszonyoknak megfelelő sebesség vagy a sebességhatárok teljes figyelmen kívül hagyása eddig hozzávetőlegesen 4000 karambol okozója volt idén. A rendőrség szakértőinek véleménye szerint bizonyítható az összefüggés a sebességnövekedés és a baleseti kockázatnövekedés között. A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele – különösen a téli időszakban – a jól megválasztott tempó.

  1. 3.   Tartson nagyobb követési távolságot!

Még jól megválasztott sebesség mellett is történhetnek olyan váratlan helyzetek, amelyeknél csak tizedmásodpercek állnak rendelkezésünkre, hogy megfelelő döntést hozzunk. Ilyen lehet például, amikor egy állat váratlanul átszalad az előttünk haladó jármű előtt, és vészfékeznünk kell. A baleset elkerülésének esélyeit jelentősen növeli, ha odafigyelünk arra, hogy a korábban megszokottnál nagyobb követési távolságot tartsunk. Azt se feledjük, hogy a ráfutásos ütközéseknél automatikusan a hátulról érkező számít vétkes félnek, és ilyenkor az esetlegesen okozott személyi sérülés felelőssége mellett az okozott kár is a mi biztosításunkat fogja terhelni.

  1. 4.   Tekintsen egyenrangú félként a forgalom minden résztvevőjére!

A baleseteknek szintén gyakori kiváltó oka, hogy a résztvevők nem tekintenek egyenrangú félként egymásra, ezek közül is kiemelkedő a gyalogosgázolások száma. Bár a KSH adatai szerint idén júniusig 194-gyel kevesebb gyalogost ütöttek el, mint tavaly ugyanebben az időszakban, ennek ellenére is magas a gázolások előfordulási aránya. A gyalogosok mellett gyakoriak a bicikliseket, motorosokat érintő karambolok is. Senki nem indul úgy útnak, hogy ne szeretne hazaérni, ezért – használt közlekedési eszköztől függetlenül – tekintsünk mindenkire a forgalom egyenrangú résztvevőjeként, és ne nehezítsük meg egymás számára a haladást.

  1. 5.   Ne vállaljon felesleges kockázatot!

A nem körültekintően végrehajtott manőverek is gyakran vezetnek veszélyes közúti balesetekhez. A modern autók vezetéstámogató rendszerei ilyen esetben hasznosnak bizonyulhatnak, azonban fontos, hogy ne hagyatkozzunk kizárólag ezekre, még akkor sem, ha régóta használjuk és jól ismerjük járművünket, emellett pedig ne vállalkozzunk olyan manőverre, amit nem tudunk biztonságosan kivitelezni.  

+1. Soha ne vezessen ittasan!

Szerencsére a biztosítók által publikált lista dobogójára nem fért fel az ittas vezetés, azonban így is gyakoriak az alkoholos befolyás következtében okozott halálos kimenetelű balesetek. Az ünnepek alatt gyakrabban adódhat alkalom alkohol fogyasztására, éppen ezért fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ne üljünk volán mögé ittas állapotban. Kis mennyiségű alkohol fogyasztásakor is jelentős mértékben romlanak a reflexek, és nem tudunk megfelelően reagálni egy hirtelen adódó vészhelyzetre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS