Lecsapott a hadsereg a falmászó robotra: támadóhajóra kerül

Lecsapott a hadsereg a falmászó robotra: támadóhajóra kerül
2023. 04. 04., 09:13

A Gecko Robotics, a különböző járművek műszaki ellenőrzésére fejlesztett falmászó robotok építője bejelentette, hogy bővíti az amerikai sereggel meglévő együttműködését. Az eszközei egy modern rombolón fognak szolgálni.

A karbantartó falmászó robotokat fejlesztő Gecko Robotics eszközei mostantól a haditengerészet első kétéltű támadóhajójának és egy Arleigh Burke-osztályú rombolónak az állapotfelméréséért és műszaki ellenőrzéséért felelnek – adta hírül a The Robot Report.

A Gecko mesterséges intelligenciával működő robotjai adatokat gyűjtenek és digitális modelleket készítenek a haditengerészet hajóiról, hogy növeljék a karbantartási ciklusok sebességét és csökkentsék a haditengerészet hajóinak dokkban töltött idejét.

A haditengerészetnél való bevetése óta a Gecko robotjai 11 napról egy napra tudták csökkenteni a hajók kormánylapátjainak ellenőrzéséhez szükséges átfutási időt. A Gecko vizsgálatai sokkal alaposabbak is, mint a kézi ellenőrzések: a haditengerészet egyik eszköze esetében például a falmászó robotok több mint 4,2 millió adatpontot találtak, míg a hagyományos ellenőrzési módszerek átlagosan csak százat szoktak.

„Azért építettük a Gecko Roboticsot, hogy megoldjuk a világ legfontosabb szervezeteinek legnehezebb fizikai feladatait – mondta Jake Loosararian, a Gecko Robotics társalapító-vezérigazgatója. Büszkék vagyunk arra, hogy olyan kiforrott technológiával rendelkezünk, amit mind a haditengerészet műszaki vezetői, mind pedig a karbantartási hátralék csökkentésével megbízott fenntartási tisztviselők teszteltek és jóváhagytak. Az amerikai haditengerészek létfontosságú küldetéseket teljesítenek egy egyre bonyolultabb geopolitikai környezetben, így a Gecko mellettük áll, hogy szükséges eszközökkel támogassa a munkájuk biztonságos és hatékony elvégzését.”

A Gecko Robotics nem csak az amerikai haditengerészettel dolgozik együtt: 2022 decemberében bejelentették, hogy 18 hónapos, 1,5 millió dolláros szerződést kaptak az amerikai légierő nukleáris fegyverek központjának kisvállalati innovációs kutatási programján keresztül.

A vállalat technológiai megoldásai az energiatermelés, az olaj- és gázipar, a nehézipari gyártás és a hadiipar számára készülnek. TOKA sorozatú robotjaikat (köztük a TOKA 3, TOKA 4, TOKA 4 GZ és a TOKA Flex) – úgy tervezték, hogy speciális körülmények között is jól teljesítsenek.

A TOKA 3 például jobban alkalmas közepes méretű csővezetékek és magas hőmérsékletű felületek ellenőrzésére, míg a TOKA 4 elsősorban kazánfalak és ívelt felületek vizsgálatánál jöhet jól az ügyfeleiknek. A TOKA 3 percenként 60 métert képes megtenni, míg a sorozat többi tagja percenként 30 méteres csúcssebességet ér el, így valóban kevesebb mint tizedére tudják zsugorítani az ellenőrzésre fordított időt. További előnye a 15-ször alacsonyabb munkaerőigény, hiszen csak egy minimális kezelő személyzet kell mellé, ráadásul sosem fárad el, és a feladatellátás egyetlen személy testi épségét sem veszélyezteti.

A Gecko társalapítója Loosararian mellett Troy Demmer, aki jelenleg a termékért felelős vezető. Loosararian 2013-ban indította el a vállalatot, 2016-ban pedig Demmerrel közösen folytatta a munkát. Abban az évben a vállalat rögtön 2,1 millió dolláros finanszírozást is kapott.

Gábor János

Főoldali kép: Gecko Robotics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.