Ezek a robotikai vállalatok aratták le a legtöbb befektetést idén

Ezek a robotikai vállalatok aratták le a legtöbb befektetést idén
2024. 03. 07., 13:10

Fejlett technológiákon dolgozó vállalatok egész sora jutott sokmilliós tőkéhez, viszont az idei első két hónap abszolút bajnoka egy humanoid robotgyártó, ami egyelőre párját ritkítja a piacon. Ilyen robotikai befektetések a nyerők eddig 2024-ben.

A robotikai befektetések 2024 januárjában 46 finanszírozási forduló eredményeként 578 millió dollárt tettek ki. Ez a szám jelentősen elmarad a tizenkét hónapos átlagtól, de összhangban van a 2023. januári 523 millió dolláros értékkel – elemzi a kialakult helyzetet a WTWH Media kutató-elemző szolgáltatásokért felelős alelnöke. Dan Kara emlékeztet: cége adatai szerint januárban éppen az az 1X Technologies gyűjtötte össze a legtöbb befektetést (közel 100 millió dollárt), amelyről azt írtuk, AI-vezérelt humanoid kiadására készül. A norvég vállalat célja egy közösségi szolgálatra és kétkezi munkára leginkább alkalmas robot kifejlesztése. A kétlábú humanoid, a NEO a mindennapi otthoni segítségnyújtás sokoldalú támogatója lesz, hiszen háztartási feladatok széles skáláját tudja majd elvégezni. A befolyt pénzből ennek az eszköznek a második generációs változatát szeretnék piacra juttatni.

Szintén jelentős összeget, 14 millió dollárt kalapolt össze februárban egy, kínai humanoid robotfejlesztő, a Robot Era. Mellette jól szerepeltek a mezőgazdasági műveletekre szánt autonóm mobil robotok (AMR) gyártói is, köztük a Bluewhite (39 millió dollár), a Burro (24 millió dollár), a Saga Robotics (11,5 millió dollár), a farm-ng (10 millió dollár) és az Ant Robotics (2 millió dollár).

Kínában költik a legtöbb pénzt robotikai cégekre

Az adatokból kitűnik, hogy a kínai székhellyel rendelkező vállalatok vonzották a legtöbb befektetést (229 millió dollár). Az ázsiai ipari nagyhatalom cégei között a drónokat és más kategóriájú pilóta nélküli rendszereket fejlesztő Zhuoyi Intelligent Technology, az autonóm teherautókat fejlesztő Senior Automation, valamint az AMR-eket gyártó GUOZI vitte a prímet. Az Egyesült Államokban működő vállalatok 154 millió dollárt gyűjtöttek be 2024 januárjában, míg Norvégia – a 100 millió dolláros 1X befektetésnek köszönhetően – 113 millió dolláros finanszírozással végzett a harmadik helyen az országok között.

Mi határozza meg a robotikai befektetéseket?

Az erre az egyszerű kérdésre adott válasz központi szerepet játszik minden olyan kísérletben, ami arra irányul, hogy ezeket a beruházásokat bizonyos fokú szigorral számszerűsítsük. Ahhoz, hogy a beruházási elemzések következetesek, megismételhetőek és értékesek legyenek, kritikus fontosságú, hogy az értékelési folyamat során a lehető legtöbb szubjektivitást kiiktassuk, és ez a fogalmak meghatározásával, illetve a feltételezések leírásával kezdődik – írja Kara.

Befektetők és befektetések

A befektetéseknek kockázati tőkecégektől, vállalati befektetési csoportoktól, angyalbefektetőktől és egyéb forrásokból kell származniuk, magyarán a fenti számok úgy jöttek ki, hogy nem számolták hozzá a baráti és családi befektetéseket, a kormányzati és nem kormányzati ügynökségektől származó támogatásokat, valamint a közösségi finanszírozásból származó pénzt.

Mi tekinthető robotikai vállalatnak?

Ahhoz, hogy ebben a kategóriában listázzák őket, a vállalkozásoknak a fizikai világban érzékelő, elemző és cselekvő robotikai termékek, hardver- vagy szoftveralrendszerek és robotokat támogató technológiák vagy robotikai eszközöket támogató szolgáltatások előállításából kell bevételt termelniük (jelenleg vagy a jövőben). Ezt figyelembe véve az autonóm járművek (köztük az autonóm vezetést támogató technológiák és a drónok robotnak minősülnek, de a 3D nyomtatók, a CNC-rendszerek és a kemény automatizálás különböző típusai például nem, ahogy nem tartoznak ide azok a vállalatok sem, amelyek csak nevükben robotikai szervezetek, esetleg a robot kifejezést olyan termékek és szolgáltatások leírására használják, amelyek nem teszik lehetővé vagy nem támogatják a fizikai világban működő eszközöket (pl. szoftverrobotok és robotizált folyamatautomatizáló eszközök).

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS