Ez a következő generációs robot utánozza az emberi mimikát is

Ez a következő generációs robot utánozza az emberi mimikát is
2024. 03. 28., 17:10

Óriási előrelépés lehet az ember-robot interakció fejlődésében az a friss fejlesztésű humanoid fej, ami egy az egyben képes lemásolni az arcon megjelenő humán érzelmi reakciókat, ráadásul olyan sebességgel, mintha az emberrel pontosan egyidőben tenné.

Az antropomorf arcrobot képes megjósolni az ember arcán megjelenő mosolyt, amit így gyakorlatilag a felhasználóval egyidőben reprodukál. A gép-ember interakciót forradalmasító technológia minél emberszerűbbé kívánja tenni a humanoid robotokat, amiket így sokkal könnyebben befogad majd bármilyen közösség, a munkahelyi kollektíváktól a családokig.

A legtöbb robot, ami egyáltalán rendelkezik interakciót segítő arcmimikával, csak azután képes felismerni a humán érzelmeket és reagálni rájuk, hogy az ember már kifejezte azokat, tehát mindig van egy emberi szemlélő számára jól érzékelhető késleltetés, ami nem igazán erősíti a humanoidokba vetett bizalmat. Az ilyen robottechnológiák továbbfejlesztése és felhasználóbarátabbá tétele érdekében a Kolumbiai Egyetem tudósai létrehozták Emot.

Az antropomorf arcot formázó robot 839 ezredmásodperccel képes előre megjósolni egy mosolyt, ezért válaszreakcióként az emberrel egyidejűleg tud mosolygó arcot animálni. Az egyidejű mosolygós viselkedés a kutatók szerint egy lépés afelé, hogy a fizikai humanoid robotok hitelesebbnek és természetesebbnek tűnjenek az emberek számára – állapítja meg a Science Robotics folyóiratban közölt tanulmány.

A robotok verbális kommunikációjának gyors fejlődését a nagyméretű nyelvi modellek teszik lehetővé, de a nonverbális kommunikáció eddig nem tartotta a lépést ezekkel a digitális AI megoldásokkal. Emo segítségével most sikerült demonstrálni, hogy az arckifejezések aprólékosan előre programozottak, kalibráltak és tervezettek, ezáltal teljesen életszerűek lehetnek. A kutatók az érzelmek dinamikus arckifejezésének bővítésére és javítására összpontosítottak, amihez fejlett arc-animatronika, vagyis összetett hardver- és szoftvertervezés szükséges.

„A feladat kettős: először is, egy kifejezően sokoldalú robotarc működtetése komoly mechanikai kihívást jelent, másodszor pedig: olyan arckifejezést kell generálni, hogy a robot természetesnek, időszerűnek és hitelesnek tűnjön” – írják a kutatók.

Emo a csapat korábbi, önmaga arckifejezését modellezni képes robotplatformjának, az Evának a továbbfejlesztett verziója, ami a saját arckifejezésén kívül mára a beszélgetőpartner arckifejezését is előre tudja jelezni, hogy egy pillanat alatt reagáljon rá. A 26 szabadságfokkal rendelkező robot aszimmetrikus arckifejezéseket közvetít, közvetlenül csatlakoztatott mágneseken keresztül, ami nagyban növeli a pontosságát. A szemébe épített nagy felbontású kamerák megkönnyítik számára a vizuális érzékelést és segítik a társalgó fél arckifejezések előrejelzését. Emo nem mellesleg kettős neurális hálózatot alkalmaz, hogy megjósolja mind a saját, mind a beszélgetőpartner arckifejezését, lehetővé téve a valós idejű, együttes mimikát. 23 arckifejezés-motor és három nyakmozgató beépítésével az Evához képest jelentősen javultak az interakciós képességei, míg a továbbfejlesztett inverz modellje ötször gyorsabb motorparancs-generálást tesz lehetővé.

 

„A humán felhasználói elköteleződést elősegítő vagy akadályozó konkrét jellemzők pontos meghatározásával az ilyen visszajelzések felhasználhatók az Emo szociális kommunikációs képességeinek javítására, mind az általános használat, mind pedig a testre szabott alkalmazások, köztük a kultúrák közötti interakciók esetében – így növelve az Emo hasznosságát, hozzáférhetőségét és piacképességét” – magyarázta Rachael E. Jack, a Glasgow-i Egyetem munkatársa.

Gábor János

Főoldali kép: Yuhang Hu - Kolumbiai Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS