Veszélyben a falusi turizmus Szerbiában

2020. 07. 13., 10:45

Halálos csapást mérhet a falusi turizmussal foglalkozókra a koronavírus-járvány új hulláma Szerbiában. Sok vállalkozónak még semmilyen jövedelme nem volt az idén, megmaradásukat pedig az állam sem támogatja.

A székelykevei Ökorurális Vendégfogadó Házigazdák Egyesületét 17 évvel ezelőtt Dani Ernő alapította meg: mára a család 50 ággyal rendelkezik, a faluban 8 házigazda szakosodott vendéglátásra – írja a Magyar Szó.

Az utóbbi években idényenként 6 ezer vendégéjszakát valósított meg a szervezet, az idén viszont még nem érkeztek turisták a korábban sikeresen vállalkozó magyar faluba. A szervezet elnöke elmondta, hogy az évek folyamán felépített gazdaság pillanatnyilag lábujjhegyen áll.

Az országos egyesület legutóbbi ülésén a falusi turizmussal foglalkozó vállalkozók felhívással fordultak az illetékes állami szervekhez. Kérelmükben a bejegyzett vállalkozók adócsökkentését szorgalmazzák.

Aleksandar Vučić államfő is megerősítette, hogy további gazdaságélénkítő csomagokra nincs pénz az államkasszában.

Jelenleg több mint ezer gazdaság foglalkozik falusi turizmussal Szerbiában. A többnyire családi vállalkozások a hazai idegenforgalmi bevétel 10 százalékát adják. Fennmaradásukat uniós pénzekből igyekeznek biztosítani.

Egymillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok az idegenforgalmi magánlétesítmények tulajdonosai, akik korszerűsíteni kívánnak. A július 21-éig nyitva álló kiíráson legkevesebb 240 ezer, maximum 1,2 millió dinárra lehet pályázni, az igénylőknek a kivitelezés anyagi keretének 10 százalékát kell biztosítaniuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS