Veszélyben a falusi turizmus Szerbiában

2020. 07. 13., 10:45

Halálos csapást mérhet a falusi turizmussal foglalkozókra a koronavírus-járvány új hulláma Szerbiában. Sok vállalkozónak még semmilyen jövedelme nem volt az idén, megmaradásukat pedig az állam sem támogatja.

A székelykevei Ökorurális Vendégfogadó Házigazdák Egyesületét 17 évvel ezelőtt Dani Ernő alapította meg: mára a család 50 ággyal rendelkezik, a faluban 8 házigazda szakosodott vendéglátásra – írja a Magyar Szó.

Az utóbbi években idényenként 6 ezer vendégéjszakát valósított meg a szervezet, az idén viszont még nem érkeztek turisták a korábban sikeresen vállalkozó magyar faluba. A szervezet elnöke elmondta, hogy az évek folyamán felépített gazdaság pillanatnyilag lábujjhegyen áll.

Az országos egyesület legutóbbi ülésén a falusi turizmussal foglalkozó vállalkozók felhívással fordultak az illetékes állami szervekhez. Kérelmükben a bejegyzett vállalkozók adócsökkentését szorgalmazzák.

Aleksandar Vučić államfő is megerősítette, hogy további gazdaságélénkítő csomagokra nincs pénz az államkasszában.

Jelenleg több mint ezer gazdaság foglalkozik falusi turizmussal Szerbiában. A többnyire családi vállalkozások a hazai idegenforgalmi bevétel 10 százalékát adják. Fennmaradásukat uniós pénzekből igyekeznek biztosítani.

Egymillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak azok az idegenforgalmi magánlétesítmények tulajdonosai, akik korszerűsíteni kívánnak. A július 21-éig nyitva álló kiíráson legkevesebb 240 ezer, maximum 1,2 millió dinárra lehet pályázni, az igénylőknek a kivitelezés anyagi keretének 10 százalékát kell biztosítaniuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS