Továbbra is kilencedik a bankrangsorban az OTP Romániában

2021. 07. 22., 13:30

A romániai pénzintézeti TOP 10-be tavaly annak köszönhetően került be az állami EximBank, hogy bekebelezte az éppen az OTP-től „megfosztott” Banca Romăneascát.

Enyhén csökkent tavaly a megelőző évhez képest az OTP Bank Románia piaci részesedése, amelyet három éven belül kíván megduplázni a magyar tőkéjű pénzintézet – írja a Krónika.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés ellenére viszonylag sikeres évet zártak tavaly a romániai pénzintézetek, amelyek együttes aktíváinak értéke 13 százalékkal, a történelmi csúcsnak számító 560 milliárd lejre nőtt 2020-ban.

A bankszektor összesített nettó profitja 5,1 milliárd lej volt tavaly, ami 19,5 százalékkal elmarad az egy évvel korábban mért 6,39 milliárd lejes nyereséghez képest. Mindez a megnövekedett kockázati költségekkel, a makrogazdasági környezet romlásával és természetesen a pandémiával magyarázható.

Akárcsak 2019-ben, a romániai bankszektor tavaly is 34 pénzintézetet ölelt fel, ezek fele kevesebb mint 1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Piacvezetőnek továbbra is az egyetlen regionális, mégpedig kolozsvári székhelyű hitelintézet, a dobogó első fokára 2018-ban fellépett Transilvania Bank (BT) számít. A pénzintézetnek sikerült megerősítenie pozícióját, piaci részesedését 17,72 százalékról 18,46 százalékra, aktíváit 103,4 milliárd lejre növelte.

A következő két helyen nem történt változás: a BT-t az Erstéhez tartozó Román Kereskedelmi Bank (BCR), a francia tulajdonú Román Fejlesztési Bank (BRD) és az ING követi.

Bár piaci részesedése 2,68-ról 2,65 százalékra csökkent tavaly, az OTP Bank Románia 9. legnagyobb pénzintézete maradt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS