Továbbra is kilencedik a bankrangsorban az OTP Romániában

2021. 07. 22., 13:30

A romániai pénzintézeti TOP 10-be tavaly annak köszönhetően került be az állami EximBank, hogy bekebelezte az éppen az OTP-től „megfosztott” Banca Romăneascát.

Enyhén csökkent tavaly a megelőző évhez képest az OTP Bank Románia piaci részesedése, amelyet három éven belül kíván megduplázni a magyar tőkéjű pénzintézet – írja a Krónika.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés ellenére viszonylag sikeres évet zártak tavaly a romániai pénzintézetek, amelyek együttes aktíváinak értéke 13 százalékkal, a történelmi csúcsnak számító 560 milliárd lejre nőtt 2020-ban.

A bankszektor összesített nettó profitja 5,1 milliárd lej volt tavaly, ami 19,5 százalékkal elmarad az egy évvel korábban mért 6,39 milliárd lejes nyereséghez képest. Mindez a megnövekedett kockázati költségekkel, a makrogazdasági környezet romlásával és természetesen a pandémiával magyarázható.

Akárcsak 2019-ben, a romániai bankszektor tavaly is 34 pénzintézetet ölelt fel, ezek fele kevesebb mint 1 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

Piacvezetőnek továbbra is az egyetlen regionális, mégpedig kolozsvári székhelyű hitelintézet, a dobogó első fokára 2018-ban fellépett Transilvania Bank (BT) számít. A pénzintézetnek sikerült megerősítenie pozícióját, piaci részesedését 17,72 százalékról 18,46 százalékra, aktíváit 103,4 milliárd lejre növelte.

A következő két helyen nem történt változás: a BT-t az Erstéhez tartozó Román Kereskedelmi Bank (BCR), a francia tulajdonú Román Fejlesztési Bank (BRD) és az ING követi.

Bár piaci részesedése 2,68-ról 2,65 százalékra csökkent tavaly, az OTP Bank Románia 9. legnagyobb pénzintézete maradt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-06 18:05:00
Sághi Attila lett az Év Projektmenedzsere, aki a hagyományokat a funkcionalitással ötvöző Magyarország Háza Brüsszelben projekttel nyerte el a hazai projektmenedzsment szakma egyik legrangosabb elismerését.
2024-12-06 11:05:00
Hiába szorított az adóprésükön a kormány, a bankok így is növelni tudták a nyereségüket. Kilenc hónap alatt már 1419 milliárd volt a profitjuk, holott a jegybank a tavalyinál jóval alacsonyabban tartja az alapkamatot, és augusztus óta magasabb tranzakciós illetéket kell fizetniük – írja elemzésében a Bank360.hu.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS