Több ezren léptek ki az árnyékgazdaságból Szerbiában

2019. 07. 30., 15:30

Ötszörösére növekedett a bejegyzett idénymunkások száma Szerbiában.

Senki sem tudja pontosan, hogy Szerbiában hányan dolgoznak a mezőgazdaságban idénymunkásként, becslések szerint tavasztól őszig több mint 80 ezer ember vállal ideiglenes munkát. A hivatalos statisztika két évvel ezelőtt körülbelül 3500 szezonmunkásról tudott – írja a Magyar Szó.

Az év eleje óta az idénymunkások elektronikus bejelentésére szolgáló portálnak köszönhetően nagyot változott a helyzet: majdnem ötször annyi szezonmunkást vettek nyilvántartásba, mint két éve.

Májusban 5000 mezőgazdasági idénymunkást vettek nyilvántartásba, most pedig már több mint 17 ezren vannak – közölte Ivan Radak, a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) illetékese.

Nagy mezőgazdasági cégek, kistermelők, családi gazdaságok is bejelentettek idénymunkásokat. Radak hangsúlyozta, hogy egyelőre csak a mezőgazdaságban dolgozó szezonmunkásokat veszik nyilvántartásba.

„Ezek az emberek kiléptek az árnyékgazdaságból, munkaadóik fizetik utánuk az adókat és a járulékokat. A munkások elektronikus úton történő bejelentésének köszönhetően az idén eddig adó címén mintegy 26,7 millió dinár, járulékokból pedig 74,9 millió dinár folyt be az államkasszába” – mondta Radak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS