Szópárbaj a banki különadó miatt Szlovákiában

2019. 11. 08., 16:15

A banki különadó megduplázásának ötletére, amit a Smer elnöke, Robert Fico kedden harangozott be, a szlovák kormány már szerdán rábólintott.

Robert Fico, a Smer elnöke szerint nem csupán az adónem fizetésének az időpontját tolják ki, hanem megemelik az adókulcsot is – írja az Új Szó.

A pénzintézetek eddig a saját forrásaikkal csökkentett passzívumaik 0,2 százalékát fizették be különadóként, jövőre pedig már a 0,4 százalékát fizetnék.

Fico javaslatát a pénzügyminisztérium már szerdán benyújtotta a kormány elé, amit az el is fogadott, ráadásul a parlamentben is gyorsított eljárásban kívánnak róla tárgyalni, hogy már a jövő évtől életbe léphessen. Ha a tervezetre a parlament is rábólint, az államkasszába csak jövőre 144 millió eurónyi pluszpénz folyhat be.

A banki különadó emelését Peter Kažimír jegybankelnök élesen kritizálja. „Mindent megtettem, hogy felhívjam a kormány figyelmét a javaslat hátulütőire, azonban nem jártam sikerrel” – ismerte el Kažimír, aki teljesen elhibázottnak tartja az adókulcs emelését.

Robert Fico a javaslatát a bankok nyereségének a növekedésével és az egyre nagyobb banki díjakkal magyarázta. Kažimír szerint azonban a bankok bevételeinek csupán a 25 százalékát teszi ki a banki díjakból befolyó összeg, az pedig, hogy nyereséget termelnek, teljesen normális dolog egy piacgazdaságban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS