Szópárbaj a banki különadó miatt Szlovákiában

2019. 11. 08., 16:15

A banki különadó megduplázásának ötletére, amit a Smer elnöke, Robert Fico kedden harangozott be, a szlovák kormány már szerdán rábólintott.

Robert Fico, a Smer elnöke szerint nem csupán az adónem fizetésének az időpontját tolják ki, hanem megemelik az adókulcsot is – írja az Új Szó.

A pénzintézetek eddig a saját forrásaikkal csökkentett passzívumaik 0,2 százalékát fizették be különadóként, jövőre pedig már a 0,4 százalékát fizetnék.

Fico javaslatát a pénzügyminisztérium már szerdán benyújtotta a kormány elé, amit az el is fogadott, ráadásul a parlamentben is gyorsított eljárásban kívánnak róla tárgyalni, hogy már a jövő évtől életbe léphessen. Ha a tervezetre a parlament is rábólint, az államkasszába csak jövőre 144 millió eurónyi pluszpénz folyhat be.

A banki különadó emelését Peter Kažimír jegybankelnök élesen kritizálja. „Mindent megtettem, hogy felhívjam a kormány figyelmét a javaslat hátulütőire, azonban nem jártam sikerrel” – ismerte el Kažimír, aki teljesen elhibázottnak tartja az adókulcs emelését.

Robert Fico a javaslatát a bankok nyereségének a növekedésével és az egyre nagyobb banki díjakkal magyarázta. Kažimír szerint azonban a bankok bevételeinek csupán a 25 százalékát teszi ki a banki díjakból befolyó összeg, az pedig, hogy nyereséget termelnek, teljesen normális dolog egy piacgazdaságban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS