Szerbia a használt autók szemétlerakójává válhat

2019. 04. 01., 10:15

A szerb kormány azt fontolgatja, hogy két év múlva megtiltja az Euro 3-as és 4-es besorolású járművek behozatalát az országba.

A használt járműbehozatal szigorításának a szükségessége többször is fölmerült az elmúlt öt évben, miközben a szóban forgó időszakban mintegy félmillió használt gépjárművet hoztak be Szerbiába – írja a Magyar Szó.

Legtöbbjük tíz évnél öregebb volt, az importált autók 80 százaléka olyan dízelmotorral működik, amelyet több németországi városban is betiltottak környezetre gyakorolt káros hatása miatt. Szerbiában a többség még mindig 15 évnél öregebb személygépkocsival közlekedik.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter szerint a már forgalomban lévő járművek közlekedését nem tilthatják meg, szigoríthatják azonban az öreg autók műszaki ellenőrzését. Fontolóra vették a kipufogógázok károsanyag-kibocsátása mérésének bevezetését is, amit eddig csak azért nem tettek meg, mert a rendőrségnek nincs ehhez megfelelő szakmai háttere.

Nagyon kevés olyan baleset történik, amelyet kifejezetten a gépjármű állapota idéz elő – nyilatkozta a lapnak Fehér László közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő.

– Egy 15 éves gépjármű, ha kellően karbantartják, ugyanolyan jól működhet, mint az újabbak. A közlekedésbiztonság szempontjából fontos az utak minősége is, valamint az, hogy miként használják az autót, mennyire veszik igénybe – mondta a szakértő.

A nyilvános vitára szánt törvényjavaslat szerint, ha az öregebb autók átesnek a műszaki vizsgán, továbbra is forgalomban maradhatnak.

A környező országok közül Szerbiába kerül a legtöbb autó, évente mintegy 30 ezer új gépjárművet hoznak be, használt autókból pedig 150 ezret importálnak Szerbiába.

A miniszter elmondta Szerbia a kiselejtezett négykerekűek szemétlerakójává válhat, ha ez a probléma nem oldódik meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS