Szerbia a használt autók szemétlerakójává válhat

2019. 04. 01., 10:15

A szerb kormány azt fontolgatja, hogy két év múlva megtiltja az Euro 3-as és 4-es besorolású járművek behozatalát az országba.

A használt járműbehozatal szigorításának a szükségessége többször is fölmerült az elmúlt öt évben, miközben a szóban forgó időszakban mintegy félmillió használt gépjárművet hoztak be Szerbiába – írja a Magyar Szó.

Legtöbbjük tíz évnél öregebb volt, az importált autók 80 százaléka olyan dízelmotorral működik, amelyet több németországi városban is betiltottak környezetre gyakorolt káros hatása miatt. Szerbiában a többség még mindig 15 évnél öregebb személygépkocsival közlekedik.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter szerint a már forgalomban lévő járművek közlekedését nem tilthatják meg, szigoríthatják azonban az öreg autók műszaki ellenőrzését. Fontolóra vették a kipufogógázok károsanyag-kibocsátása mérésének bevezetését is, amit eddig csak azért nem tettek meg, mert a rendőrségnek nincs ehhez megfelelő szakmai háttere.

Nagyon kevés olyan baleset történik, amelyet kifejezetten a gépjármű állapota idéz elő – nyilatkozta a lapnak Fehér László közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő.

– Egy 15 éves gépjármű, ha kellően karbantartják, ugyanolyan jól működhet, mint az újabbak. A közlekedésbiztonság szempontjából fontos az utak minősége is, valamint az, hogy miként használják az autót, mennyire veszik igénybe – mondta a szakértő.

A nyilvános vitára szánt törvényjavaslat szerint, ha az öregebb autók átesnek a műszaki vizsgán, továbbra is forgalomban maradhatnak.

A környező országok közül Szerbiába kerül a legtöbb autó, évente mintegy 30 ezer új gépjárművet hoznak be, használt autókból pedig 150 ezret importálnak Szerbiába.

A miniszter elmondta Szerbia a kiselejtezett négykerekűek szemétlerakójává válhat, ha ez a probléma nem oldódik meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS