Szerbia a használt autók szemétlerakójává válhat

2019. 04. 01., 10:15

A szerb kormány azt fontolgatja, hogy két év múlva megtiltja az Euro 3-as és 4-es besorolású járművek behozatalát az országba.

A használt járműbehozatal szigorításának a szükségessége többször is fölmerült az elmúlt öt évben, miközben a szóban forgó időszakban mintegy félmillió használt gépjárművet hoztak be Szerbiába – írja a Magyar Szó.

Legtöbbjük tíz évnél öregebb volt, az importált autók 80 százaléka olyan dízelmotorral működik, amelyet több németországi városban is betiltottak környezetre gyakorolt káros hatása miatt. Szerbiában a többség még mindig 15 évnél öregebb személygépkocsival közlekedik.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter szerint a már forgalomban lévő járművek közlekedését nem tilthatják meg, szigoríthatják azonban az öreg autók műszaki ellenőrzését. Fontolóra vették a kipufogógázok károsanyag-kibocsátása mérésének bevezetését is, amit eddig csak azért nem tettek meg, mert a rendőrségnek nincs ehhez megfelelő szakmai háttere.

Nagyon kevés olyan baleset történik, amelyet kifejezetten a gépjármű állapota idéz elő – nyilatkozta a lapnak Fehér László közlekedésbiztonsági igazságügyi szakértő.

– Egy 15 éves gépjármű, ha kellően karbantartják, ugyanolyan jól működhet, mint az újabbak. A közlekedésbiztonság szempontjából fontos az utak minősége is, valamint az, hogy miként használják az autót, mennyire veszik igénybe – mondta a szakértő.

A nyilvános vitára szánt törvényjavaslat szerint, ha az öregebb autók átesnek a műszaki vizsgán, továbbra is forgalomban maradhatnak.

A környező országok közül Szerbiába kerül a legtöbb autó, évente mintegy 30 ezer új gépjárművet hoznak be, használt autókból pedig 150 ezret importálnak Szerbiába.

A miniszter elmondta Szerbia a kiselejtezett négykerekűek szemétlerakójává válhat, ha ez a probléma nem oldódik meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS