Százezer szabadúszó aggódik Szerbiában

2020. 11. 16., 14:30

A szabadúszók csoportosulása levélben fordult a szerb kormányhoz és az adóhivatalhoz, sürgős találkozó összehívását szorgalmazva.

A külföldre dolgozó szerbiai állampolgárok az adóbevallás benyújtásához, a szabadúszók jogi és társadalmi státuszához és a törvényes kötelezettségeik megfizettetéséhez fűződő problémákról szeretnének tárgyalni az illetékesekkel – írja a Magyar Szó.

Az interneten dolgozók elsősorban az adóellenőrzés, a határozatok és a végrehajtási eljárások elnapolását szorgalmazzák mindaddig, amíg sor nem kerül a jogi és szociális státuszuk meghatározására. Szerintük fenntarthatatlan az a jogi szabályozás, amely alapján a külföldre dolgozó szerbiai állampolgárok kötelezettségeit megállapítják.

Az egyesület szakemberei emlékeztetnek arra, hogy a 2001 óta hatályos, a járulékok megfizettetéséről szóló törvény nem tartalmaz olyan adófizetői kategóriát, amelybe az interneten dolgozók beleilleszthetők lennének, és a külföldről érkező jövedelemről sem rendelkezik.

Az adóhivatal a kiküldött határozatokban a magánszemélyek által benyújtható adóbevallás jogszabályaira hivatkozik, amelyek esetében akár 50 százalékos terhelés számítható fel minden külföldi befizetésre.

Az Interneten Dolgozók Egyesülete arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldre dolgozók esetében nemcsak a kötelezettségeik megállapításánál halmozódtak fel problémák, de a mai napig nehezen érvényesítik a jogaikat is. Nem részesülnek semmilyen jogi vagy szociális védelemben, nincs joguk betegszabadságra vagy szülési szabadságra.

Az egyesület képviselői rámutattak arra, hogy Szerbiában már több mint 100 ezren dolgoznak interneten keresztül. Az utóbbi években kialakult közösséget a legkülönbözőbb korosztályú, végzettségű és képesítésű emberek alkotják, akiket az ország évekig munkanélküliként tartott számon.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS