Sok Huszák-gyerek vágyakozik új ingatlanra Szlovákiában

2018. 11. 26., 17:30

A szlovák háztartások adósodnak el a leggyorsabban az Európai Unióban, az eladósodás mértéke a közép- és kelet-európai országok közül itt a második legmagasabb – derül ki a Pénzpolitikai Intézet (IFP) elemzéséből.

2016-ban a szlovák háztartások együttes hitele elérte a bruttó hazai termék 40 százalékát. Ez az arány tíz évvel ezelőtt még feleakkora volt, és a legalacsonyabb ez egész EU-ban – írja a hirek.sk.

A növekedés oka egyrészt a válság előérzete lehet, másrészt a viszonylag könnyen törleszthető lakáshitelek. „A krízis idejére várható nem visszafizetett hitelek arányának a növekedése főleg azokra a gazdaságokra lesz rossz hatással, amelyekben magas az eladósodás aránya, így elmélyítve még jobban a negatív hatásokat” – mondták elemzők.

Az új ingatlanok iránti kereslet főleg az úgynevezett Huszák-gyerekek generációjánál figyelhető meg, akiknek a múltban nem volt lehetőségük saját lakást szerezni.

„Az egész EU-ban Szlovákiában van a legtöbb fiatal abban az életkorban, amikor már elkezdenek saját lakáson gondolkodni. Ugyanakkor ebben az országban van szinte a legtöbb olyan fiatal, aki a szüleivel él” – magyarázzák az elemzők.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS