Ráunt a veszteséges vállalatokra a szerb állam

2019. 10. 29., 14:00

A szerb állam úgy döntött, megtiltja a veszteséggel gazdálkodó vállalatoknak, hogy védnökséget vagy adományozói szerepet vállaljanak.

Tavaly 637 közvállalat volt köteles jelentést tenni gazdálkodásáról Szerbiában, közülük 561 tett eleget kötelességének – áll a Cégnyilvántartási Ügynökség (APR) legutóbb közzétett jelentésében, amelyet a 2017-re és 2018-ra vonatkozó pénzügyi kimutatások alapján készített el

Utóbbiakban 2018-ban 117 507 embert foglalkoztattak. Az 561 közvállalat közül tavaly 393 mutatott ki nettó nyereséget, 135 pedig veszteséget – írja a Magyar Szó.

A kormány elvárja a közvállalatok igazgatóitól, hogy az említett periódusra vonatkozóan pontosan határozzák meg ügyviteli céljaikat, illetve a terveket és módszereket, melyek alapján és segítségével nyereséget valósítanak meg.

A rendeletbe azt is belefoglalták, hogy azok a közvállalatok, melyek a folyó ügyvitel finanszírozására költségvetési eszközöket használnak fel, illetve amelyek a legutóbbi pénzügyi jelentésük szerint veszteséggel gazdálkodtak, jövőre nem vállalhatnak védnökséget és nem lehetnek adományozók sem.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS