Nem tetszik a Lukoil a román kormánynak

2020. 02. 14., 15:15

Sürgősségi kormányrendelettel lehetetlenítette el a román kormány az orosz Lukoil vállalat szerepvállalását a fekete-tengeri gázkitermelésben.

A román kormány nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva visszautasíthatja az Európai Unión kívüli energetikai cégek utólagos megjelenését egy romániai projektben - írja a Krónika.

Egyes sajtóhírek szerint az ExxonMobil a Lukoillal is tárgyal a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmezőben birtokolt ötven százalékos részesedésének értékesítéséről.

Novemberben vált hivatalossá, hogy az amerikai vállalat értékesíti részesedését. A gázmező másik tulajdonosa, az osztrák OMV–Petrom többször megerősítette: továbbra is érdekelt a mező kitermelésében.

Virgil Popescu gazdasági miniszter érdeklődésünkre elmondta, parlamenti konszenzust szeretne a gázkitermelési projekt ügyében. „Mielőbb tárgyalásokat kezdünk minden párttal a projektről, hiszen az a célunk, hogy a befektetés mielőbb megvalósuljon” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Az elfogadott kormányrendelettel kapcsolatban az ide vonatkozó uniós irányelvekre hivatkozott. Mint mondta, vélhetően minden más tagországban figyelembe vették ezt az irányelvet, a korábbi román szabályozásból viszont kimaradt.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42–84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS