Nem tervezik újabb moratórium bevezetését Szerbiában

2020. 09. 30., 14:30

Szerbiában az augusztus 1-jétől szeptember 30-áig érvényben levő moratóriumot a polgárok 82 százaléka fogadta el. A vállalkozók 69 százaléka is két hónappal elhalasztotta a kölcsönrészletek törlesztését.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére meghozott kormánydöntés értelmében befagyasztott fizetési kötelezettségek összértéke megközelítette az egymilliárd eurót – ismertette Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének (UBS) főtitkára, akit a Magyar Szó idéz.

A moratóriumot követően az ügyfelek ismét három lehetőség közül választhatnak. Az első, hogy 60 nappal meghosszabbítják a hitelek futamidejét. A lakosok dönthetnek úgy is, hogy egy összegben kifizetik a két hónapra felszámolt kamatot, ebben az esetben a futamidő hosszabbodik 60 nappal.

Az adósok természetesen választhatják azt a lehetőséget is, hogy a moratórium után tisztázzák az adóságaikat. Az első esetet a bankok automatikusan vonatkoztatják az ügyfeleikre, a másik két visszafizetési módot viszont hét napon belül jelezniük kell az adósoknak.

“Egyelőre nincs szó újabb moratórium bevezetéséről, ennek szükségességét a helyzet további követésével állapítja meg a Szerbiai Nemzeti Bank” – szögezte le Vasić.

A Szerbiában működő 26 bank többsége elfogadta a szerb kormány gazdaságvédelmi javaslatait, csupán a lakáshitelek igénylésére vonatkozó önrész 20 százalékra való csökkentésével nem értettek egyet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS