Nem tervezik újabb moratórium bevezetését Szerbiában

2020. 09. 30., 14:30

Szerbiában az augusztus 1-jétől szeptember 30-áig érvényben levő moratóriumot a polgárok 82 százaléka fogadta el. A vállalkozók 69 százaléka is két hónappal elhalasztotta a kölcsönrészletek törlesztését.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére meghozott kormánydöntés értelmében befagyasztott fizetési kötelezettségek összértéke megközelítette az egymilliárd eurót – ismertette Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének (UBS) főtitkára, akit a Magyar Szó idéz.

A moratóriumot követően az ügyfelek ismét három lehetőség közül választhatnak. Az első, hogy 60 nappal meghosszabbítják a hitelek futamidejét. A lakosok dönthetnek úgy is, hogy egy összegben kifizetik a két hónapra felszámolt kamatot, ebben az esetben a futamidő hosszabbodik 60 nappal.

Az adósok természetesen választhatják azt a lehetőséget is, hogy a moratórium után tisztázzák az adóságaikat. Az első esetet a bankok automatikusan vonatkoztatják az ügyfeleikre, a másik két visszafizetési módot viszont hét napon belül jelezniük kell az adósoknak.

“Egyelőre nincs szó újabb moratórium bevezetéséről, ennek szükségességét a helyzet további követésével állapítja meg a Szerbiai Nemzeti Bank” – szögezte le Vasić.

A Szerbiában működő 26 bank többsége elfogadta a szerb kormány gazdaságvédelmi javaslatait, csupán a lakáshitelek igénylésére vonatkozó önrész 20 százalékra való csökkentésével nem értettek egyet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS