Nem mozdította meg a munkanélkülieket az albérletprogram Romániában

2019. 04. 25., 12:00

Első albérlet néven hirdetett tavaly programot a román kormány, de még a 900 lejes albérlet-támogatás sem bizonyult elég vonzónak ahhoz, hogy a munkanélküliek legkevesebb 50 kilométerre otthonuktól vállaljanak munkát.

Alig 742 munkanélküli döntött úgy tavaly, hogy legkevesebb 50 kilométerre otthonától vállal munkát, és ezáltal a haszonélvezője lesz az egy évvel korábban útjára indított, Első albérlet elnevezésű programnak – írja a Krónika.

A román állam állja a választott településen fizetendő albérlet 75 százalékát, az összeget azért korlátozzák 900 lejben, hogy a munkavállaló ne kacsalábon forgó villában akarjon élni az állam pénzén.

A 742 költöző kedvű munkavállaló így is csaknem kétszerese a program meghirdetésének évében regisztrált 421-hez képest.

2018-ban az állam 5,46 millió lejt fordított a munkavállalás céljával minimum 50 kilométerre elköltözők albérletére. A lehetőséggel élők átlagéletkora az Országos Munkaerő-elhelyező Ügynökség adatai szerint 35–36 év.

Közülük a legtöbben szakképzetlen mezőgazdasági munkások (35 személy), orvosi asszisztensek (27 személy), építőipari munkát vállaló szakképzetlen munkások (26 személy), jogtanácsosok (25), lakatosok (23), fogorvosok (22), tervezők (18), valamint állatorvosok vagy IT-szakemberek (17–17 személy).

A legtöbben Máramaros (42), Botoşani (37), Gorj (35), Prahova (30 ), Bihar (29), Vâlcea és Neamţ (28–28) megyeiek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS