Nem meglepő, hogy miért csökkent a romániai cégek profitja

2019. 03. 20., 12:33

Tízből hét romániai munkáltató azt nyilatkozta, hogy a megfelelő munkaerő hiánya miatt csökkent a kereskedelmi forgalma – derült ki a BestJobs legutóbbi felméréséből.

A megkérdezettek 44 százaléka szerint a munkaerőhiány 10 százalékkal csökkentette a vállalat évi nyereségét, 15 százalékuk szerint a veszteség még ennél is nagyobb, akár 20 százalékos volt – írja a Krónika.

A munkaerőhiányt a munkáltatók egyharmada szakképzetlenek, 13,6 százalékuk egyetemisták alkalmazásával pótolta, 13,1 százalékuk pedig átképzéssel hidalta át a problémát. 11,4 százalékuk távolabbról alkalmazott személyzetet, akik naponta ingáznak, 9 százalékuk automatizálással próbálta az emberhiányt pótolni.

A legnehezebb középszintű felkészültségű (52,5 százalék) munkatársat keresni, majd a kezdők (27,7 százalék) és a felsőfokú végzettek következnek (19,8 százalék).

A vállalatok 53,5 százaléka úgy véli, azért nehéz új munkatársat találni, mert a potenciális munkavállalóknak, különösen a fiataloknak, képesítéseikhez és szakértelmükhöz képest túl magasak az elvárásaik.

A felmérés időpontjában tíz munkáltató közül nyolcnak volt tíz szabad álláshelye, ezeknek felében 1-5 alkalmazottra volt szükség. A meghirdetett pozíciók többsége az értékesítési, gyártási, mérnöki, adminisztratív, pénzügyi számviteli, informatikai és logisztikai területen volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS