Nem meglepő, hogy miért csökkent a romániai cégek profitja

2019. 03. 20., 12:33

Tízből hét romániai munkáltató azt nyilatkozta, hogy a megfelelő munkaerő hiánya miatt csökkent a kereskedelmi forgalma – derült ki a BestJobs legutóbbi felméréséből.

A megkérdezettek 44 százaléka szerint a munkaerőhiány 10 százalékkal csökkentette a vállalat évi nyereségét, 15 százalékuk szerint a veszteség még ennél is nagyobb, akár 20 százalékos volt – írja a Krónika.

A munkaerőhiányt a munkáltatók egyharmada szakképzetlenek, 13,6 százalékuk egyetemisták alkalmazásával pótolta, 13,1 százalékuk pedig átképzéssel hidalta át a problémát. 11,4 százalékuk távolabbról alkalmazott személyzetet, akik naponta ingáznak, 9 százalékuk automatizálással próbálta az emberhiányt pótolni.

A legnehezebb középszintű felkészültségű (52,5 százalék) munkatársat keresni, majd a kezdők (27,7 százalék) és a felsőfokú végzettek következnek (19,8 százalék).

A vállalatok 53,5 százaléka úgy véli, azért nehéz új munkatársat találni, mert a potenciális munkavállalóknak, különösen a fiataloknak, képesítéseikhez és szakértelmükhöz képest túl magasak az elvárásaik.

A felmérés időpontjában tíz munkáltató közül nyolcnak volt tíz szabad álláshelye, ezeknek felében 1-5 alkalmazottra volt szükség. A meghirdetett pozíciók többsége az értékesítési, gyártási, mérnöki, adminisztratív, pénzügyi számviteli, informatikai és logisztikai területen volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS