Nem elégedettek a gazdasági környezettel az autógyártók Szlovákiában

2020. 01. 13., 11:15

Szlovákia az egy főre jutó autógyártásban továbbra is világelső, a gyártók azonban egyre elégedetlenebbek a vállalkozói környezettel.

„Tavaly több mint 1,1 millió autót gyártottak Szlovákiában, sikerült megdönteni az egy évvel korábbi rekordot” – nyilatkozta Alexander Matušek, a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) elnöke.

A ZAP adatai szerint Szlovákia továbbra is extrém módon függ az autóipartól, hiszen ez az ágazat adja az ipari termelés felét, az ország kivitelének pedig csaknem a 47 százalékát – írja az Új Szó.

Az autógyártók 177 ezer embernek adnak munkát, közvetve azonban 275 ezer állás kötődik az ágazatra.

„Ha az autóiparban gondok lesznek, az Szlovákiát is rendkívül súlyosan érintheti” – figyelmeztetnek a hitelminősítők elemzői. Az elmúlt időszakban ráadásul egyre több a jele egy újabb válság kitörésének, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy a korábban dinamikus növekedést produkáló szlovák ipar is egyre rosszabbul teljesít.

„Továbbra is nagy a hiány a szakképzett munkaerőből, és egyre több gondot okoz a cégeknek a bérköltségek kiszámíthatatlan növekedése” – állítja Matušek. Szerinte ezért elsősorban a kormány a felelős, amely az elmúlt időszakban jelentősen megemelte a minimálbért és a bérpótlékokat is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 17:10:00
Lezárult a NAV KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00035 számú, „Adóügyi igazgatási eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése” elnevezésű kiemelt projektje, amelyben a hivatal 2018. és 2023. között több ütemben, összesen 9,331 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással és 5,317 milliárd forint saját forrással fejlesztette elektronikus szolgáltatásait.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS