Nem elégedettek a gazdasági környezettel az autógyártók Szlovákiában

2020. 01. 13., 11:15

Szlovákia az egy főre jutó autógyártásban továbbra is világelső, a gyártók azonban egyre elégedetlenebbek a vállalkozói környezettel.

„Tavaly több mint 1,1 millió autót gyártottak Szlovákiában, sikerült megdönteni az egy évvel korábbi rekordot” – nyilatkozta Alexander Matušek, a Szlovák Autóipari Szövetség (ZAP) elnöke.

A ZAP adatai szerint Szlovákia továbbra is extrém módon függ az autóipartól, hiszen ez az ágazat adja az ipari termelés felét, az ország kivitelének pedig csaknem a 47 százalékát – írja az Új Szó.

Az autógyártók 177 ezer embernek adnak munkát, közvetve azonban 275 ezer állás kötődik az ágazatra.

„Ha az autóiparban gondok lesznek, az Szlovákiát is rendkívül súlyosan érintheti” – figyelmeztetnek a hitelminősítők elemzői. Az elmúlt időszakban ráadásul egyre több a jele egy újabb válság kitörésének, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy a korábban dinamikus növekedést produkáló szlovák ipar is egyre rosszabbul teljesít.

„Továbbra is nagy a hiány a szakképzett munkaerőből, és egyre több gondot okoz a cégeknek a bérköltségek kiszámíthatatlan növekedése” – állítja Matušek. Szerinte ezért elsősorban a kormány a felelős, amely az elmúlt időszakban jelentősen megemelte a minimálbért és a bérpótlékokat is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS