Nehezen találnak piacot Nyugat-Európában a székelyföldi vállalkozók

2019. 08. 21., 11:45

Együttműködési megállapodást írt alá a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vajdasági Autonóm Tartomány Kereskedelmi Kamarája.

Szorgalmazzák a hatékony információcserét és a tagoknak nyújtandó kölcsönös segítséget, valamint együttműködnek a különböző vásárok, kiállítások, üzleti fórumok, konferenciák megszervezésében és lebonyolításában – írja a Krónika.

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a vajdasági vállalkozói képviselet tagjait az informatika, a mezőgazdaság és a fémipar területe érdekelte leginkább. Kovászna megyének nincs fémipara, ám a számítástechnika (IT) és a mezőgazdaság terén lehetőség nyílik együttműködésre.

„Szerbia az európai uniós csatlakozás előtt áll, hasonló helyzetben van, mint Románia tizenkét évvel ezelőtt. Ezt a háromszéki és a vajdasági vállalkozók is ki tudják használni, hiszen a romániai tapasztalatokat a Vajdaságban jól lehet kamatoztatni” – mondta Édler András.

Hangsúlyozta, a romániai, és ezen belül a székelyföldi vállalkozóknak Nyugat-Európa nem jelent piacot, nehéz oda betörni, hiszen az üzleti kapcsolat inkább fordítva működik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS