Nehezen találnak piacot Nyugat-Európában a székelyföldi vállalkozók

2019. 08. 21., 11:45

Együttműködési megállapodást írt alá a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vajdasági Autonóm Tartomány Kereskedelmi Kamarája.

Szorgalmazzák a hatékony információcserét és a tagoknak nyújtandó kölcsönös segítséget, valamint együttműködnek a különböző vásárok, kiállítások, üzleti fórumok, konferenciák megszervezésében és lebonyolításában – írja a Krónika.

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a vajdasági vállalkozói képviselet tagjait az informatika, a mezőgazdaság és a fémipar területe érdekelte leginkább. Kovászna megyének nincs fémipara, ám a számítástechnika (IT) és a mezőgazdaság terén lehetőség nyílik együttműködésre.

„Szerbia az európai uniós csatlakozás előtt áll, hasonló helyzetben van, mint Románia tizenkét évvel ezelőtt. Ezt a háromszéki és a vajdasági vállalkozók is ki tudják használni, hiszen a romániai tapasztalatokat a Vajdaságban jól lehet kamatoztatni” – mondta Édler András.

Hangsúlyozta, a romániai, és ezen belül a székelyföldi vállalkozóknak Nyugat-Európa nem jelent piacot, nehéz oda betörni, hiszen az üzleti kapcsolat inkább fordítva működik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS