Nagyot ugrott a munkanélküliek száma 2019-hez képest Romániában

2021. 01. 10., 10:00

2020 novemberében 462 ezer, míg 2019 novemberében 361 ezer munkanélkülit regisztráltak Romániában, elsősorban a koronavírus-járvány következményeként.

Tavaly novemberben októberhez képest 0,2 százalékponttal, 5,3 százalékról 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta Romániában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adatsoraiból.

A 15–74 év közötti állástalanok számát tavaly novemberben 462 000 főre becsülték, ami visszaesést mutat az egy hónappal korábban regisztrált 477 000-hez mérten, ám jelentős növekedést jelent az előző év azonos időszakában becsült 361 000 főhöz viszonyítva – írja a Krónika.

A férfiak körében 0,5 százalékponttal magasabb volt novemberben a munkanélküliségi ráta, mint a nőknél – a férfiak körében 5,3 százalékon, a nők esetében 4,8 százalékon állt a mutató.

A 25–74 év közötti állástalanok a munkanélküliek 75,8 százalékát tették ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS