Nagyot ugrott a munkanélküliek száma 2019-hez képest Romániában

2021. 01. 10., 10:00

2020 novemberében 462 ezer, míg 2019 novemberében 361 ezer munkanélkülit regisztráltak Romániában, elsősorban a koronavírus-járvány következményeként.

Tavaly novemberben októberhez képest 0,2 százalékponttal, 5,3 százalékról 5,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta Romániában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adatsoraiból.

A 15–74 év közötti állástalanok számát tavaly novemberben 462 000 főre becsülték, ami visszaesést mutat az egy hónappal korábban regisztrált 477 000-hez mérten, ám jelentős növekedést jelent az előző év azonos időszakában becsült 361 000 főhöz viszonyítva – írja a Krónika.

A férfiak körében 0,5 százalékponttal magasabb volt novemberben a munkanélküliségi ráta, mint a nőknél – a férfiak körében 5,3 százalékon, a nők esetében 4,8 százalékon állt a mutató.

A 25–74 év közötti állástalanok a munkanélküliek 75,8 százalékát tették ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS