Követik a pályakezdők karrierjét Szlovákiában

2020. 02. 05., 12:15

A 2018-ban végzett középiskolások és egyetemisták többsége első évét elárusítóként töltötte Szlovákiában. Ők az elsők, akiknél nyomon követhetőek a tanulmányaik utáni évek.

„A pályakövetés célja, hogy tükröt mutassunk az iskoláknak, milyen sikerrel készítik fel diákjaikat a munkaerőpiacra” – magyarázta Branislav Ondruš (Smer) munkaügyi államtitkár, akit az Új Szó idéz.

A két éve végzett diákok, függetlenül attól, hogy középiskolásokról vagy egyetemistákról van szó, legnagyobb arányban eladóként dolgoztak a tanulmányaikat követő első évben. „Egyetemistáknál ez 6–10 százalékot jelent” – közölte Ondruš. Sok középiskolás dolgozik szerelőként és pincérként.

Az államtitkár szerint a begyűjtött adatok alapján lehet értékelni az oktatási rendszer és a munkaerőpiac kapcsolatát. A rendszer jelenleg 2,5 milliárd adattal dolgozik, Ondruš szerint a következő tíz év alatt ez 180 milliárdra növekszik majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS