Kinek jár családi nyugdíj Szerbiában?

2020. 12. 30., 18:00

A szerbiai törvények értelmében az elhunyt nyugdíjas személy havi járandóságát a házastárs vagy az élettárs, a gyermek vagy a szülő örökölheti meg – bizonyos feltételek mellett.

Családi nyugdíjra való jogosultság akkor áll fenn, ha az elhunyt eleget tett a nyugdíjaztatás feltételeinek, vagy legkevesebb 5 évig fizette a nyugdíjbiztosítást – írja a Magyar Szó.

A családi nyugdíj összegét annak alapján határozzák meg, hogy mekkora volt az illető nyugdíjas járandósága az elhalálozás pillanatában: egy személy számára ez 70 százalék, két családtagnak 80, háromnak 90, négynek vagy többnek 100 százalék – magyarázták a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap illetékesei.

Az elhunyt szülő után a gyerekeknek 15 éves korukig jár a családi nyugdíj, tekintet nélkül arra, hogy járnak-e iskolába. A középiskolásoknak 20, az egyetemistáknak 26 éves korukig folyósítják a családi nyugdíjat.

A nyugdíjbiztosítási alap leállítja a családi nyugdíj folyósítását abban az esetben, ha a nyugdíjjogosult személy nyugdíjbiztosítást kezd fizetni. A családi nyugdíj kifizetését csak akkor nem szüntetik be, ha a szerződésben szereplő havi összeg nem éri el a foglalkoztatottak legkisebb járulékalapját.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS