Kinek jár családi nyugdíj Szerbiában?

2020. 12. 30., 18:00

A szerbiai törvények értelmében az elhunyt nyugdíjas személy havi járandóságát a házastárs vagy az élettárs, a gyermek vagy a szülő örökölheti meg – bizonyos feltételek mellett.

Családi nyugdíjra való jogosultság akkor áll fenn, ha az elhunyt eleget tett a nyugdíjaztatás feltételeinek, vagy legkevesebb 5 évig fizette a nyugdíjbiztosítást – írja a Magyar Szó.

A családi nyugdíj összegét annak alapján határozzák meg, hogy mekkora volt az illető nyugdíjas járandósága az elhalálozás pillanatában: egy személy számára ez 70 százalék, két családtagnak 80, háromnak 90, négynek vagy többnek 100 százalék – magyarázták a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap illetékesei.

Az elhunyt szülő után a gyerekeknek 15 éves korukig jár a családi nyugdíj, tekintet nélkül arra, hogy járnak-e iskolába. A középiskolásoknak 20, az egyetemistáknak 26 éves korukig folyósítják a családi nyugdíjat.

A nyugdíjbiztosítási alap leállítja a családi nyugdíj folyósítását abban az esetben, ha a nyugdíjjogosult személy nyugdíjbiztosítást kezd fizetni. A családi nyugdíj kifizetését csak akkor nem szüntetik be, ha a szerződésben szereplő havi összeg nem éri el a foglalkoztatottak legkisebb járulékalapját.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS