Két év után most kapkodhatnak a késlekedő egyéni vállalkozók Romániában

2019. 01. 11., 12:30

Január 16-áén lép hatályba az a rendelkezés Romániában, amely csökkenti a tevékenységi körök számát a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek körében.

A vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek és az egyéni vállalkozók legkésőbb január 16-ig kérvényezhetik a cégbíróságtól a tevékenységi köreik módosítását. Amennyiben ezt elmulasztják, törlik őket a cégjegyzékből – írja a Krónika.

A törvény még 2017. január 17-én hatályba lépett, ám két évvel elhalasztották az alkalmazását, hogy mindenki fel tudjon készülni. A jogszabály értelmében egy vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélynek legtöbb öt kódot fedhet le a tevékenységi területe, az egyéni vállalkozóknál ez elérheti a tízet.

A vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélynek maximum három, egyéni munkaszerződéssel alkalmazott munkavállalója lehet, az egyéni vállalkozásoknál ez maximum nyolc alkalmazottat jelent.

„A szabályozás rendet tesz, és megerősíti az egyszerűség elvét. Ha valaki az egyszerűsített vállalkozási forma mellett dönt, akkor az legyen valóban az. Ne legyen száz tevékenységi kódja, és száz alkalmazottja” – értékelt Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS