Jövő héten drágul a sztrádadíj Szerbiában

2019. 07. 26., 13:30

Augusztus 2-től 12 százalékkal növekedik az úthasználati díj – jelentette be Zoran Drobnjak, a Szerbia Utai Közvállalat igazgatója.

Újvidék és Belgrád között az eddigi 210 dinár helyett augusztusban már 235 dinárt kell fizetni, Szabadkától Újvidékig 350 dinár helyett 392 dinárt, a Belgrád–Szabadka vonalon 560 dinár helyett 627 dinárt, Belgrádtól Verbászig 320 helyett 360 dinárt, a belgrád-niši távon 800 dinár helyett majdnem 900 dinárt – írja a Magyar Szó.

A legnehezebb teherjárművekért ezentúl Belgrád és Újvidék között 1400 dinárt fizetnek. Szabadkáig 3740 dinárba kerül az úthasználat, Belgrád és Niš között pedig 5400 dinárba az eddigi 4830 helyett.

Az eredeti javaslat 15 százalékos drágításról szólt, de a parlamentben 12 százalékot fogadtak el. Szerinte a szerbiai rendszer igazságosabb, mint például a szlovéniai.

– Náluk 15 eurót kell fizetni akkor is, ha 240 kilométert tesz meg valaki, és akkor is, ha csupán 8-at. Korrektebb annyit fizettetni, amennyit utaznak. Senki sem fog venni hétnapos matricát, mintha semmi más dolga sem lenne, mint utazgatni az autópályán – mondta Drobnjak, hozzáfűzve: a turistákon kívül az autópályákon többnyire „üzletemberek” közlekednek, akik számára nem nagy kiadás az útdíj.

Idén a szerbiai autópályákon várhatóan 60 millió jármű halad át, az útdíjból több mint 26 milliárd dináros bevételre számítanak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS