Így csökkentene a munkanélküliségen a szerb kormány

2019. 09. 26., 13:15

Törvénymódosításokkal fogja csökkenteni a munkanélküliséget a szerb kormány. A kulcsfontosságú intézkedéseket a jövedelemadóról rendelkező törvény tartalmazza, amelyben foglalkoztatási adókedvezményeket irányoznak elő.

A módosítási javaslatok már novemberben a parlament elé kerülnek, az új megoldásokat január 1-jétől alkalmazzák – jelentette be Slavica Slavičić, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

„Jelentős adókedvezményben részesülnek azok a munkaadók, akik egyetemet vagy középiskolát most végzett, első munkahelyükre jelentkező fiatalokat vesznek fel, illetve olyanokat, akik az idén nem dolgoztak” – mondta az államtitkár.

A foglalkoztatás első évében mentesülnek a béradó 70 százalékának fizetése alól, a második évben 65, a harmadikban pedig 60 százalékos lesz a kedvezmény. Az első évben a munkáltatóknak e foglalkoztatottak után nem kell szociális biztosítást fizetniük, s a másodikban is csupán 5 százalékot – írja a Magyar Szó.

A kedvezmények akkor is érvényesek, ha a foglalkoztatott vállalatot cserél, vagyis új munkaadójának is joga lesz a könnyítésekre.

A minisztérium becslései szerint a januártól várható változások nyomán mintegy 5000 ember találhat állást, egyes elemzések szerint azonban ennél is több.

2020. január 1-jétől 15 300-ról 16 300 dinárra növelik a bérek adómentes részét, valamint 62-ről 61 százalékra csökkentik a béradót.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS