Igazolásokért futkoshatnak a nyugdíjba készülők Romániában

2020. 02. 02., 17:30

Előfordul, hogy a nyugdíj előtt állók kénytelenek igazolásokat beszerezni Romániában, mivel a munkakönyvükről nem készült digitális másolat. A legnagyobb gond az, hogy a munkakönyvek egy része eredetiben sincs meg.

A nyugdíjak kiszámításakor gondot jelent, hogy a papír alapú munkakönyvek mintegy 20 százalékáról nem készült digitális másolat, holott ennek már 12 évvel ezelőtt meg kellett volna történnie – hívta fel a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben Vio­leta Alexandru román munkaügyi miniszter.

Romániában a Revisal digitális adatbázisban tartják nyilván a munkaviszonyra vonatkozó információkat, ám azelőtt papír alapú munkakönyvek léteztek, amelyekről 2006–2008 között digitális másolatot készítettek a nyugdíjpénztárak. Azonban ez nem történt meg minden esetben – írja a Krónika.

A munkaügyi tárca vezetője aggályosnak tartja, hogy még mindig előfordulhat, a nyugdíj előtt állók kénytelenek igazolásokat beszerezni egykori munkaadójuktól, arról, hogy hol, hány évet dolgoztak, és mekkora fizetést kaptak.

A papíralapú munkakönyvek mintegy 80 százaléka a munkaügyi felügyelőségeknél van, ezekről készült másolat, a többi magánszemélyeknél, cégeknél, vállalatoknál található.

„Nem az a legnagyobb gond, hogy nem készült el a digitális másolat, hiszen ettől függetlenül az eredeti dokumentumokat elő kell keríteni” – szögezte le a Krónika megkeresésére Ördög Lajos.

A Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője hangsúlyozta: a másolat nem helyettesíti az eredeti dokumentumot, csak abban segít, ha az eredeti a másolat elkészülte után veszett el, onnan ki lehet keresni, hogy kitől kell kérni igazolást a ledolgozott évekről, a megvalósított jövedelemről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS