Igazolásokért futkoshatnak a nyugdíjba készülők Romániában

2020. 02. 02., 17:30

Előfordul, hogy a nyugdíj előtt állók kénytelenek igazolásokat beszerezni Romániában, mivel a munkakönyvükről nem készült digitális másolat. A legnagyobb gond az, hogy a munkakönyvek egy része eredetiben sincs meg.

A nyugdíjak kiszámításakor gondot jelent, hogy a papír alapú munkakönyvek mintegy 20 százalékáról nem készült digitális másolat, holott ennek már 12 évvel ezelőtt meg kellett volna történnie – hívta fel a figyelmet egy Facebook-bejegyzésben Vio­leta Alexandru román munkaügyi miniszter.

Romániában a Revisal digitális adatbázisban tartják nyilván a munkaviszonyra vonatkozó információkat, ám azelőtt papír alapú munkakönyvek léteztek, amelyekről 2006–2008 között digitális másolatot készítettek a nyugdíjpénztárak. Azonban ez nem történt meg minden esetben – írja a Krónika.

A munkaügyi tárca vezetője aggályosnak tartja, hogy még mindig előfordulhat, a nyugdíj előtt állók kénytelenek igazolásokat beszerezni egykori munkaadójuktól, arról, hogy hol, hány évet dolgoztak, és mekkora fizetést kaptak.

A papíralapú munkakönyvek mintegy 80 százaléka a munkaügyi felügyelőségeknél van, ezekről készült másolat, a többi magánszemélyeknél, cégeknél, vállalatoknál található.

„Nem az a legnagyobb gond, hogy nem készült el a digitális másolat, hiszen ettől függetlenül az eredeti dokumentumokat elő kell keríteni” – szögezte le a Krónika megkeresésére Ördög Lajos.

A Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője hangsúlyozta: a másolat nem helyettesíti az eredeti dokumentumot, csak abban segít, ha az eredeti a másolat elkészülte után veszett el, onnan ki lehet keresni, hogy kitől kell kérni igazolást a ledolgozott évekről, a megvalósított jövedelemről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS