Hargita megyében keresik a legkevesebbet

2020. 09. 28., 13:00

Annyira magas az átlagfizetés Bukarestben és az ország négy megyéjében, hogy gyakorlatig ezek alakítják az országos átlagbért, miközben a további 37 megyében az országos átlagszint alatt marad az átlagfizetés.

Az Országos Statisztikai Intézet által nyilvánosságra hozott adatsorok szerint tavaly 5163 lej volt a bruttó országos átlagfizetés Romániában, ami nettó értékben 3020 lejt jelent – olvasható a Krónikán.

Az országos átlagot meghaladó összeget a Bukarestben (4068 lej, vagyis 36,2 százalékkal országos nettó átlagbér fölött), valamint a Kolozs (3449 lej, +15,5 százalék), Temes (3310 lej, +10,9 százalék), Ilfov (3163 lej) és Iași megyében (3125 lej) élők vihették haza.

Eközben Hargita megyében volt tavaly a legalacsonyabb a nettó átlagbér, alig 2349 lej, ami 21,3 százalékkal elmarad az országos átlagtól.

A legrosszabbul a vendéglátás (1726 lej, –42,2 százalék), a más szolgáltatások (1903 lej, –36,3 százalék), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat ágazat (2277 lej, –23,7 százalék) fizetett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS