Felháborodtak a gazdák a Szlovák Földalap döntésén

2020. 07. 20., 10:45

Annak a nagyjából 2 ezer mezőgazdasági vállalkozásnak, amelyek bérbe vették a Szlovák Földalap tulajdonában levő földeket, a napokban alá kellett írniuk a bérleti díjak növeléséről szóló szerződést.

Az agrárönkormányzatok szerint a Szlovák Földalap a korábbiakhoz képest a bérleti díj mostani növelésével mintegy 7–10 millió eurónyi pluszpénzhez jut – írja az Új Szó.

 Abban az esetben, ha az agrárvállalatok nem egyeznek bele a bérleti díj emelésébe, elveszíthetik azon földterületeket, amelyeken jelenleg gazdálkodnak. Összességében több mint 400 ezer hektárnyi mezőgazdasági földterületről van szó. A földalap tulajdonában a szlovákiai mezőgazdasági földterületek mintegy 23 százaléka van.

Az amúgy is nehéz gazdasági évben, amikor a koronavírus-járvány miatt is igényesebb a termelés, a Szlovák Földalap döntése nem kis felháborodást váltott ki a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) tagjainak a körében.

Emil Macho, az SPPK elnöke becstelennek és etikátlannak nevezte a földalap döntését.

„Ahelyett, hogy a mezőgazdaságot észszerű eszközökkel erősítenék, a földalap olyan lépéshez folyamodott, amellyel ellehetetlenítik a gazdák tevékenységét. Ez a mostani növelés súlyos veszteségeket okozhat a termelőknek” – állítja Macho.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-26 10:35:00
Nem vesztik hatályukat 2022. július 1-jével Áfa tv. azon rendelkezései, amelyek jelenleg fordított adózást írnak elő a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági és acélipari termékkör értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS