Ezt írja elő a napszámostörvény járvány idején Romániában

2020. 08. 03., 11:30

Leegyszerűsíti a munkaadó és a hatóságok életét az, hogy ettől a héttől kizárólag elektronikusan vezethető a napszámosok nyilvántartása Romániában.

Ettől a héttől kezdődően kizárólag elektronikusan vezethető a napszámosok nyilvántartása, Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője szerint ez egyszerűsíti az ügyintézést – írja a Krónika.

A vállalkozói szféra fel volt készülve az applikáció, a rendszer kezelésére, hiszen ma már mindenkinek van okostelefonja, a kezelési útmutató egyszerű és érthető, ugyanakkor a koronavírus-járvány begyűrűzése óta még inkább elterjedt az online ügyintézés – részletezte főfelügyelő.

Rengeteg fejtörést okoz a nagygazdáknak, hogy a járvány­ügyi óvintézkedéseket betartva alkalmazzák a napszámosokat – mutatott rá Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Mint részletezte, az agrárium egy részét gépesítették, az aratáshoz már nem kell napszámos, az állandó alkalmazottakkal megoldják, ám a krumpli, valamint a zöldségek betakarításához nélkülözhetetlen a munkáskéz,

A napszámostörvény értelmében minden reggel munkavédelmi eligazítást kell tartani, ilyenkor figyelmeztetik az idénymunkásokat a távolságtartás betartására is, biztosítanak védőmaszkot, fertőtlenítőt, ám az elszállásolásra, illetve az étkeztetésre megoldást kell találniuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS