Ettől remélik az építőipar kifehéredését Romániában

2019. 01. 09., 13:15

A 3 ezer lejre emelt minimálbér ösztönzőleg hathat Romániában az építőiparra. A munkaerőhiány csökkenését és a fizetések kifehérítését várják a lépéstől.

A megemelt ágazati minimálbér és az ezzel párhuzamosan csökkentett adóvonzat kifehéríti az építőiparban a béreket – mondta a Krónikának  Debreczeni László adótanácsadó.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke emlékeztetett, hogy 2019. január 1-től a következő tíz évre érvényes a rendelkezés. A béremeléssel párhuzamosan 50 százalékkal csökkentették az ágazatban dolgozók bérének adóvonzatát.

Az építőcégeknek az alkalmazottaik után nem kell befizetniük a 10 százalékos jövedelemadót, a 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot, a nyugdíjbiztosítás mértékét 25 százalékról 21,25 százalékra csökkentették, a céges járulék az alkalmazottak fizetése után 2,25 százalékról 0,33 százalékra csökkent.

Nemcsak az építkezésben dolgozó szakmunkásoknak kell 3 000 lejes bruttó minimálbért adni, hanem minden munkavállalónak, így a titkárnőnek vagy a takarítónőnek sem lehet kevesebb fizetése.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.
2022-06-24 17:57:13
A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei, államtitkárai június 24-én, Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS