Ennyi szlovákiai cégben tulajdonosok a magyarok

2020. 06. 29., 11:45

A szlovákiai cégek közül több tízezer vállalkozás köthető külföldi tulajdonosokhoz, akik között a csehországi és magyarországi cégek, magánszemélyek dominálnak.

A külföldi tulajdonossal is rendelkező szlovákiai cégek közül a legtöbb továbbra is cseh érdekeltségű – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legújabb, a külföldi tulajdonban levő szlovákiai cégeket rangsoroló toplistájából, amelyet az Új Szó idéz.

„A csehek az idei év első öt hónapjában 864 céget alapítottak Szlovákiában, ami történelmi csúcsnak számít, 316-tal nőtt azonban a magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek száma is” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője. Jelenleg így több mint 12 ezer szlovákiai cégnek van cseh, csaknem 11 ezernek pedig magyarországi tulajdonosa.

„Magyarország legnagyobb előnye a közelsége, és persze az is, hogy Szlovákiában nagyszámú magyar kisebbség él, a határ menti övezetben így sok, magyar tulajdonban levő társaságot találhatunk” – mondta Štěpánová.

A csehek és a magyarok után a sorban az osztrákok (4 ezer) és a németek (2,4 ezer) következnek. Az orosz tulajdonosi hátterű cégek száma ugyanakkor már lassú csökkenésbe kezdett, a számuk alig haladja meg az ezret.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS