Ennyi szlovákiai cégben tulajdonosok a magyarok

2020. 06. 29., 11:45

A szlovákiai cégek közül több tízezer vállalkozás köthető külföldi tulajdonosokhoz, akik között a csehországi és magyarországi cégek, magánszemélyek dominálnak.

A külföldi tulajdonossal is rendelkező szlovákiai cégek közül a legtöbb továbbra is cseh érdekeltségű – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság legújabb, a külföldi tulajdonban levő szlovákiai cégeket rangsoroló toplistájából, amelyet az Új Szó idéz.

„A csehek az idei év első öt hónapjában 864 céget alapítottak Szlovákiában, ami történelmi csúcsnak számít, 316-tal nőtt azonban a magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek száma is” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode elemzője. Jelenleg így több mint 12 ezer szlovákiai cégnek van cseh, csaknem 11 ezernek pedig magyarországi tulajdonosa.

„Magyarország legnagyobb előnye a közelsége, és persze az is, hogy Szlovákiában nagyszámú magyar kisebbség él, a határ menti övezetben így sok, magyar tulajdonban levő társaságot találhatunk” – mondta Štěpánová.

A csehek és a magyarok után a sorban az osztrákok (4 ezer) és a németek (2,4 ezer) következnek. Az orosz tulajdonosi hátterű cégek száma ugyanakkor már lassú csökkenésbe kezdett, a számuk alig haladja meg az ezret.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS