Egyre több vendégmunkás dolgozik Romániában

2020. 08. 28., 11:30

Főként vietnami, törökországi és nepáli állampolgárok érkeznek Romániába munkavállalás céljával.

25 ezernél több, Európai Unión kívüli országból származó vendégmunkás dolgozott hivatalosan Romániában 2020. június 30-án, ami 75 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi számadatot, csaknem háromszorosa a 2018-as és több mint négyszerese a 2017-es szintnek – írja a Krónika.

A legtöbb EU-n kívüli vendégmunkás Vietnamból (több mint 7400), Törökországból és Nepálból (több mint 3000) érkezett.

Sri Lanka és India következik több mint 2300 személlyel. Kínából eközben csaknem 2000, a Moldovai Köztársaságból nagyjából 1600, a Fülöpszigetekről csak 1000, míg Szerbiából több mint 500 személy érkezett munkavállalás céljával.

Közülük több mint 13 ezren 18–34 évesek, míg csaknem 12 ezren képviselik a 35–64 éves korosztályt. Az EU-n kívüli országból származó vendégmunkásoknak a döntő többsége Bukarestben dolgozik, ahol több mint 7000 munkavállalás céljából érkezett külföldit tartanak nyilván.

Arról sincsenek adatok, hogy mennyit keresnek az EU-n kívülről érkezettek, mint ahogy arról sincs egyelőre hivatalos összesítés, hogy hányan maradtak munka nélkül a koronavírus-járvánnyal érkező gazdasági válság miatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS