Egyre több vendégmunkás dolgozik Romániában

2020. 08. 28., 11:30

Főként vietnami, törökországi és nepáli állampolgárok érkeznek Romániába munkavállalás céljával.

25 ezernél több, Európai Unión kívüli országból származó vendégmunkás dolgozott hivatalosan Romániában 2020. június 30-án, ami 75 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi számadatot, csaknem háromszorosa a 2018-as és több mint négyszerese a 2017-es szintnek – írja a Krónika.

A legtöbb EU-n kívüli vendégmunkás Vietnamból (több mint 7400), Törökországból és Nepálból (több mint 3000) érkezett.

Sri Lanka és India következik több mint 2300 személlyel. Kínából eközben csaknem 2000, a Moldovai Köztársaságból nagyjából 1600, a Fülöpszigetekről csak 1000, míg Szerbiából több mint 500 személy érkezett munkavállalás céljával.

Közülük több mint 13 ezren 18–34 évesek, míg csaknem 12 ezren képviselik a 35–64 éves korosztályt. Az EU-n kívüli országból származó vendégmunkásoknak a döntő többsége Bukarestben dolgozik, ahol több mint 7000 munkavállalás céljából érkezett külföldit tartanak nyilván.

Arról sincsenek adatok, hogy mennyit keresnek az EU-n kívülről érkezettek, mint ahogy arról sincs egyelőre hivatalos összesítés, hogy hányan maradtak munka nélkül a koronavírus-járvánnyal érkező gazdasági válság miatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS