Egymás után zárnak be az éttermek és kocsmák Szlovákiában

2020. 10. 19., 11:30

A koronavírus-járvány a tavaly és az idei év első két hónapjában dinamikusan bővülő, egyre több látogatót vonzó szlovákiai bevásárlóközpontok gazdálkodását is fenekestül felforgatta Szlovákiában.

„A nagyobb bevásárlóközpontok az elmúlt években már nem csupán a vásárlókat vonzották, hanem a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat is” – mondta Branislav Golan, a CBRE ingatlan-tanácsadó társaság kiskereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó részlegének a vezetője.

Szlovákiában tavaly havonta átlagosan 300 ezer látogatót vonzottak az üzletláncok, csaknem 6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az egy-egy látogató által elkötött összeg ugyanakkor átlagosan majd 4 százalékkal esett vissza – írja az Új Szó.

„A nyári hónapokban ugyan sikerült visszazökkenni a korábbi kerékvágásba, és úgy tűnt, hogy sikerül visszanyerni a vásárlók bizalmát, a járvány második hulláma miatt azonban az üzletláncok újra megindultak a lejtőn” – mondta el Golan.

A járvány a legnagyobb érvágást már eddig is az éttermeknek okozta, és valószínűleg az elkövetkező időszakban is ezek lesznek a legnagyobb vesztesek.

„A járvány miatt az idei év elejétől csaknem ezer étterem, kocsma, gyorsétterem szűnt meg Szlovákiában”– nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság elemzője, a társaság legfrissebb felmérésére hivatkozva. Štěpánová szerint a vendéglátóhelyek bevételei a tavaszi megszorítások miatt átlagosan 42 százalékkal csökkentek.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 09:10:53
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest. A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent. A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési tervei pedig viszont érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS