Drámaian zuhant Szlovákia gazdasága

2020. 05. 18., 10:45

A koronavírus-járvány miatt az idei első negyedévben látványosan zuhant a szlovák gazdaság teljesítménye, aminek következtében emberek ezrei veszítették el a munkájukat.

Szlovákia bruttó hazai terméke az idei első negyedévben 3,9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. Az előző negyedévben, 2019 utolsó hónapjaiban még több mint 2 százalékos növekedést mértek – írja az Új Szó.

„A leglátványosabb zuhanást a szlovák gazdaság motorjának számító autóipar és a szolgáltatások szenvedték el. Jelentősen visszaesett azonban a szlovák termékek iránti külföldi kereslet is, a lakossági kereslet pedig nem olyan nagy, hogy mindezt pótolja” – nyilatkozta Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

A gazdaság mostanihoz hasonló zuhanására az előző gazdasági válság kirobbanása, 2009 óta nem volt példa Szlovákiában. 

A látványos esés a foglalkoztatottságon is meglátszik. Szlovákiában már az idei első negyedévben is nagyjából fél százalékkal, több mint 11 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban, és az elemzők szerint ez még csak a kezdet.

Most közzétett jelentésében a Statisztikai Hivatal arra figyelmeztet, hogy csak előzetes adatokról beszélhetünk, a tényleges számok ennél is rosszabbak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS