Drámaian zuhant Szlovákia gazdasága

2020. 05. 18., 10:45

A koronavírus-járvány miatt az idei első negyedévben látványosan zuhant a szlovák gazdaság teljesítménye, aminek következtében emberek ezrei veszítették el a munkájukat.

Szlovákia bruttó hazai terméke az idei első negyedévben 3,9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. Az előző negyedévben, 2019 utolsó hónapjaiban még több mint 2 százalékos növekedést mértek – írja az Új Szó.

„A leglátványosabb zuhanást a szlovák gazdaság motorjának számító autóipar és a szolgáltatások szenvedték el. Jelentősen visszaesett azonban a szlovák termékek iránti külföldi kereslet is, a lakossági kereslet pedig nem olyan nagy, hogy mindezt pótolja” – nyilatkozta Michal Lehuta, az Általános Hitelbank (VÚB) elemzője.

A gazdaság mostanihoz hasonló zuhanására az előző gazdasági válság kirobbanása, 2009 óta nem volt példa Szlovákiában. 

A látványos esés a foglalkoztatottságon is meglátszik. Szlovákiában már az idei első negyedévben is nagyjából fél százalékkal, több mint 11 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban, és az elemzők szerint ez még csak a kezdet.

Most közzétett jelentésében a Statisztikai Hivatal arra figyelmeztet, hogy csak előzetes adatokról beszélhetünk, a tényleges számok ennél is rosszabbak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS