Bevezetik a terhességi segélyt és a terhességi ösztöndíjat Szlovákiában

2020. 12. 12., 14:00

A dolgozó, állapotos nők, illetve az állapotos diákok jövő áprilistól újféle támogatást igényelhetnek, a terhességi segélyt vagy terhességi ösztöndíjat Szlovákiában. A parlament jóváhagyta az erre vonatkozó jogszabály-módosítást.

A terhességi segélyt a Szociális Biztosító fogja kifizetni. „A támogatás célja, hogy fedezze a terhességgel járó, megnövekedett kiadásokat” – közölték a módosítást indítványozó képviselők – írja az Új Szó.

Az a biztosított jogosult a támogatásra, aki a szülés várható napját megelőző 27. hét kezdete előtti két évben legalább 270 napig rendelkezett betegbiztosítással. A segély napi összege a napi kivetési alap 15 százalékának fog megfelelni. Nem lehet alacsonyabb a maximális napi kivetési alap tíz százalékánál, ami 2021-ben, egy 30 napos hónapban 215,50 euró.

A középiskolások és egyetemisták terhességi ösztöndíját az állam költségvetési forrásokból fogja fedezni. A szülés várható napja előtti 27. héttől kezdve fognak nekik folyósítani havi 200 eurót. Az ösztöndíj odaítéléséről egyetemisták esetében a rektor vagy a dékán dönt, középiskolások esetében az iskolaigazgató.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS