Befagyasztják a minimálnyugdíjat Szlovákiában

2020. 11. 27., 13:45

A jövő évtől eltörlik a 13. és a 14. fizetés társadalombiztosítási járulékok alóli mentességét és befagyasztják a minimálnyugdíjat Szlovákiában.

„A társadalombiztosítási járulékoktól mentes 13. és 14. fizetések a jelenlegi gazdasági helyzetben jelentősen megterhelik a költségvetést” – magyarázta a döntést a munkaügyi minisztérium. A tárca azt javasolta, hogy 2021-től szüntessék meg a 13. vagy a 14. fizetéssel kapcsolatos kedvezményt, amit még az előző kormány vezetett be – írja az Új Szó.

A törvénymódosítás újdonságokat jelent a minimálnyugdíjak terén is. Tavaly olyan változtatásokat fogadtak el, amelyek a minimálnyugdíj összegét az átlagbér összegéhez kötötték, egyúttal meghatározták az ún. minősített nyugdíjbiztosítási időszakot.

A munkaügyi minisztérium szerint a minimálnyugdíj összegének az átlagbér 33 százalékához kapcsolása a nyugdíjminimum összegének hirtelen emelkedését jelentette idén, ami jelentősen túlhaladta az eredeti célt, azt, hogy megvédjék a nyugdíjasokat attól, hogy anyagi szükséghelyzetbe kerüljenek.

A minisztérium a minálnyugdíjak befagyasztását javasolja a 2020-as szintre. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjbiztosítási időszak 30 évére vonatkozó minimális nyugdíj összegét 2021. január 1-jétől havi 334,3 euróban határozzák meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.
2022-05-22 13:51:14
Hajós Balázst, a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatóját választották a HBLF egyik új elnökségi tagjának. A szakember több mint egy évtizedes tanácsadói és értékesítési tapasztalattal rendelkezik.
2022-05-22 12:22:56
Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.

  Rovathírek: GUSTO

Szeretünk inni. Persze csak módjával. És amikor iszunk, az mindig több mint egyszerű piálás. Néha eszünk is, és erről a kettőről mindig eszünkbe jut valami. A Mindegy csak folyjon! a Gusto magazin és az ÉrdFm 101.3 közös podcastja.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS