Az egészségügyben dolgozók számíthatnak a legnagyobb emelésre Szerbiában

2019. 09. 19., 14:00

A szerb kormány elfogadta a költségvetés módosítására vonatkozó határozatot, amelynek alapján növelik a közalkalmazottak bérét, Ezúttal az egészségügyi dolgozók számíthatnak a legnagyobb, 10 százalékos emelésre.

Az oktatásban, a honvédségnél és a belügyben foglalkoztatottak 9, a közigazgatási alkalmazottak 8 százalékkal kapnak többet a szerb kormány döntése alapján – írja a Magyar Szó.

Novembertől az orvosok 76 873–99 952, az egészségügyi nővérek 45 686– 55 592, a tanítók 61 459, a szociális munkások 64 770 dinárt kapnak.

A katonaságban a tábornokok fizetése 169 258, a tiszteké 89.243, a hivatásos katonáké 47.296 dinár lesz. A rendőrök 67 598–67 824, a csendőrök 110 305 dinárra számíthatnak.

Siniša Mali pénzügyminiszter azt is megerősítette, hogy minden nyugdíjas egyszeri, 5000 dináros támogatást kap, „december 1-je körül”.

„Az idei év első nyolc hónapjának mérlege szerint a költségvetési többlet 46,6 milliárd dinár. Minden bevételünket visszaszolgáltatjuk a polgároknak bér- és nyugdíjemelés, valamint infrastrukturális projektek formájában” – mondta Mali.

A pénzügyminiszter közölte, hogy Szerbiában a munkanélküliség most 10,3 százalékos, és a kormány számításai szerint ez az arány már a jövő év elejére egy számjegyűre csökken.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS