A szlovákiai éttermek a koronavírus-járvány által leginkább sújtott vállalkozások közé tartoznak, ezért égető szükségük lenne az állam támogatására – figyelmeztet a Mentsük meg a gasztroágazatot kezdeményezés a kormánynak címzett levelében.
A szlovák Statisztikai Hivatal szeptemberben közzétett felmérései szerint a szállodaipar mellett az éttermek könyvelhették el a legnagyobb veszteségeket a koronavírus-járvány miatt – írja az Új Szó.
„A tavaszi első hullám során be kellett zárnunk az éttermeket, a mostani második hullám során pedig újabb megszorításokkal kell megbirkóznunk. A bevételeink újra drámaian csökkennek, és a kilátásaink most még az első hullámhoz képest is rosszabbak” – panaszkodnak a Mentsük meg a gasztroágazatot kezdeményezésbe tömörült étterem-tulajdonosok.
Az ágazat megmentése érdekében azt javasolják, hogy a kormány átmenetileg faragja le a 5 százalékra az áfaterheiket.
Eduard Heger pénzügyminiszter viszont úgy gondolja, hogy az étterem-tulajdonosok jelenleg nem tartoznak azok közé, akiket nagyon sajnálni kellene.
„Továbbra is viharban vagyunk, az éttermek ennek ellenére nagyon gyorsan összeszedték magukat a járvány első hullámát követően” – állítja Heger. A tárcavezető elveti az áfacsökkentés ötletét.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.