A szárazság miatt drágulhat a gyümölcs és a zöldség Szlovákiában

2020. 04. 29., 13:45

Szlovákia több régiójában február vége, március eleje óta nem volt kiadós eső. A legnagyobb szárazság a dél-szlovákiai járásokat sújtja. Idén emiatt a gyümölcs és a zöldség is drágulhat.

„Dél-Szlovákiában a legnagyobb a szárazság. A felső 100 centiméteres talajréteg nedvességtartalma 60 és 90 százalék között változik, de a felső 40 centiméteres rétegben már csak 15 és 50 százalék közötti a nedvességtartalom” – tette közzé a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amelyet az Új Szó idéz.

Idén tavasszal nem csak a szárazság, hanem a hajnali fagyok is hatalmas károkat okoztak a gazdáknak. A legkomolyabb lehűlést március 23. és 27. között regisztrálták, az ország több régiójában akkor mínusz 8–10 fok körüli hőmérsékletet mértek. Egyes helyeken 10–12 órán keresztül nulla fok alatt volt a hőmérséklet.

A szakemberek becslései szerint a szárazság és a fagyok miatt idén a gyümölcs- és zöldségfélék is drágulhatnak. A szokatlanul meleg február miatt az idén csaknem egy-másfél héttel hamarabb kezdődött a gyümölcsfák vegetációja. A virágzásban a kegyetlen fagyok beálltakor a kajszibarack járt a legelőbb, országos vonatkozásban mintegy 60–80 százalékosra volt tehető a virágzás mértéke.

Több termelőnél is 80–90 százalékban károsodott az idei kajszitermés. Az őszibarack esetében a fagyos éjszakák időszakában csaknem 50 százalékos volt a virágzás mértéke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS