Szlovákia több régiójában február vége, március eleje óta nem volt kiadós eső. A legnagyobb szárazság a dél-szlovákiai járásokat sújtja. Idén emiatt a gyümölcs és a zöldség is drágulhat.
„Dél-Szlovákiában a legnagyobb a szárazság. A felső 100 centiméteres talajréteg nedvességtartalma 60 és 90 százalék között változik, de a felső 40 centiméteres rétegben már csak 15 és 50 százalék közötti a nedvességtartalom” – tette közzé a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, amelyet az Új Szó idéz.
Idén tavasszal nem csak a szárazság, hanem a hajnali fagyok is hatalmas károkat okoztak a gazdáknak. A legkomolyabb lehűlést március 23. és 27. között regisztrálták, az ország több régiójában akkor mínusz 8–10 fok körüli hőmérsékletet mértek. Egyes helyeken 10–12 órán keresztül nulla fok alatt volt a hőmérséklet.
A szakemberek becslései szerint a szárazság és a fagyok miatt idén a gyümölcs- és zöldségfélék is drágulhatnak. A szokatlanul meleg február miatt az idén csaknem egy-másfél héttel hamarabb kezdődött a gyümölcsfák vegetációja. A virágzásban a kegyetlen fagyok beálltakor a kajszibarack járt a legelőbb, országos vonatkozásban mintegy 60–80 százalékosra volt tehető a virágzás mértéke.
Több termelőnél is 80–90 százalékban károsodott az idei kajszitermés. Az őszibarack esetében a fagyos éjszakák időszakában csaknem 50 százalékos volt a virágzás mértéke.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.