A napszámost is megbüntetik, ha rajtakapják Romániában

2019. 01. 14., 11:45

Korlátozta a napszámosok alkalmazását a román kormány. Egy idénymunkás maximum 120 napot dolgozhat egy évben.

A romániai vállalkozók egy részét negatívan érintheti az a jogszabály, miszerint az idei évtől csak a mezőgazdaságban és az ehhez kapcsolódó ágazatokban foglalkoztathatnak napszámosokat – írja a Krónika.

2019-től Romániában csak a mezőgazdaságban és az ehhez kapcsolódó ágazatokban, például az állattenyésztésben, vadászatban, halászatban, erdőgazdálkodásban – a fakitermelés kivételével – lehet napszámosokat foglalkoztatni

A rendelet alapján egy munkavállaló egy évben legtöbb 120 napot dolgozhat napszámosként, kivételt képeznek, akik az állattenyésztésben dolgoznak, legeltetnek, szőlőtermesztésben tevékenykednek, vagy akkreditált egyetemek mellett létesített botanikus kertekben dolgoznak. Őket egy évben 180 napot is lehet foglalkoztatni idénymunkásként

Az idei évtől nemcsak a munkaadót, hanem a napszámost is megbírságolják, ha nem tartja be a jogszabályt: 500 és 2000 lej közötti pénzbírsággal sújthatják.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS