A nagy európai gazdaságokra figyel Szlovákia

2020. 04. 15., 17:30

Ezen a héten még érvényben maradnak a hatályos óvintézkedések Szlovákiában. A hét végéig kidolgozzák azt a tervezetet, amely meghatározza, hogy milyen feltételekkel nyithatnak ki fokozatosan az eddig zárva tartott boltok és vállalkozások.

Igor Matovič szlovák kormányfő szerint szakértők, és nem politikusok fogják kidolgozni a hét végéig azt a pontos menetrendet, amely alapján a következő hetekben fokozatosan kinyitják az eddig bezárt boltokat, vállalkozásokat – írja az Új Szó.

„Itt a szakértelmet, s nem a politikát kell előnyben részesíteni. Mindenesetre olyan kis üzletek nyílnak csak ki legelőször, ahol minimalizálni tudjuk a fertőzés veszélyét” – mondta a miniszterelnök.

A szakértők által kidolgozott jegyzék azt is tartalmazza majd, mikor kell haladéktalanul bezárni az üzleteket, ha ismét megugrana a fertőzöttek száma.

„Az ország gazdasága jelenleg hetven százalékon üzemel, főleg az export visszaesésének következtében. Azzal, hogy megnyitjuk a kisebb üzleteket, nem fogjuk rákényszeríteni a németeket, hogy vegyenek több Volkswagent. A gazdaság húzóágazata, az autóipar nem azért állt le, mert a gyárakban félnének a vírustól, hanem azért, mert az egész konszern leállt, mert egész Európában baj van a gazdasággal” – mondta a miniszterelnök.

Eduard Heger pénzügyminiszter szerint Szlovákiának a nagy európai gazdaságokat kell figyelnie.

„Jelenleg az első fázisban vagyunk, ami annyit jelent, hogy külföldön csökkent a termékeink iránt a kereslet, ugyanis a nagyobb országok gazdaságait is negatívan sújtják a járványellenes óvintézkedések” – mondta Heger.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS