Ezen a héten még érvényben maradnak a hatályos óvintézkedések Szlovákiában. A hét végéig kidolgozzák azt a tervezetet, amely meghatározza, hogy milyen feltételekkel nyithatnak ki fokozatosan az eddig zárva tartott boltok és vállalkozások.
Igor Matovič szlovák kormányfő szerint szakértők, és nem politikusok fogják kidolgozni a hét végéig azt a pontos menetrendet, amely alapján a következő hetekben fokozatosan kinyitják az eddig bezárt boltokat, vállalkozásokat – írja az Új Szó.
„Itt a szakértelmet, s nem a politikát kell előnyben részesíteni. Mindenesetre olyan kis üzletek nyílnak csak ki legelőször, ahol minimalizálni tudjuk a fertőzés veszélyét” – mondta a miniszterelnök.
A szakértők által kidolgozott jegyzék azt is tartalmazza majd, mikor kell haladéktalanul bezárni az üzleteket, ha ismét megugrana a fertőzöttek száma.
„Az ország gazdasága jelenleg hetven százalékon üzemel, főleg az export visszaesésének következtében. Azzal, hogy megnyitjuk a kisebb üzleteket, nem fogjuk rákényszeríteni a németeket, hogy vegyenek több Volkswagent. A gazdaság húzóágazata, az autóipar nem azért állt le, mert a gyárakban félnének a vírustól, hanem azért, mert az egész konszern leállt, mert egész Európában baj van a gazdasággal” – mondta a miniszterelnök.
Eduard Heger pénzügyminiszter szerint Szlovákiának a nagy európai gazdaságokat kell figyelnie.
„Jelenleg az első fázisban vagyunk, ami annyit jelent, hogy külföldön csökkent a termékeink iránt a kereslet, ugyanis a nagyobb országok gazdaságait is negatívan sújtják a járványellenes óvintézkedések” – mondta Heger.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.