A magyarok lakta járások is megszenvedték a járványt Szlovákiában

2020. 06. 25., 17:30

A koronavírus-járvány miatt a szlovák gazdaság idén a legjobb esetben is a tizedével esik vissza, miközben 76 ezer ember veszítheti el a munkáját – derül ki a pénzügyminisztérium legfrissebb előrejelzéséből.

„A világjárvány miatt Szlovákia gazdasági teljesítménye idén 9,8 százalékkal eshet vissza az egy évvel korábbihoz képest, jövőre ugyan már 7,6 százalékos növekedéssel számolunk, a válság előtti szintre leghamarabb azonban így is csak 2022 végére tudunk majd visszakapaszkodni” – jelentette be Eduard Heger szlovák pénzügyminiszter, akit az Új Szó idéz.

„A koronavírus-járvány a szlovákiai cégek csaknem kétharmadának már eddig is rengeteg gondot okozott: csökkent a termékeik iránti kereslet, zuhant a nyereségük, és látványos javulásra egyelőre nem számíthatunk” – nyilatkozta Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) elnöke.

A szakmai szervezet felmérése szerint a járvány május végéig a cégek 63 százalékának rontott a gazdasági eredményein. A megkérdezett cégvezetők kétharmada szerint a problémák ellenére eddig még nem csökkentették az alkalmazottaik számát. Hogy ez a jövőben is így maradjon, ahhoz Mihók szerint a kormánynak több intézkedést is mihamarabb meg kellene hoznia.

Heger szerint idén 76 ezer állás szűnhet meg, a leginkább sújtott ágazatoknak a turizmus, a kereskedelem, a közlekedés az ipar és az éttermi szolgáltatások számítanak. Az állástalanok aránya emiatt idén 8,2 százalékra nő, és az elkövetkező években is 7 százalék körül mozoghat, míg az idei év elején még 5 százalék alatt volt.

Az elbocsátások a magyarok lakta járásokat sem kerülték el. „A Nyitra megyében működő cégeknek is egyre nagyobb gondot okoz a termékeik iránti kereslet látványos visszaesése, így azon sem csodálkozhatunk, hogy ebben a régióban megugrott a kereskedelmi képviselők iránti kereslet” – mondta Monika Suranová, a Grafton munkaközvetítő cég munkatársa.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-28 10:13:40
A küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS