A magyarok lakta járások is megszenvedték a járványt Szlovákiában

2020. 06. 25., 17:30

A koronavírus-járvány miatt a szlovák gazdaság idén a legjobb esetben is a tizedével esik vissza, miközben 76 ezer ember veszítheti el a munkáját – derül ki a pénzügyminisztérium legfrissebb előrejelzéséből.

„A világjárvány miatt Szlovákia gazdasági teljesítménye idén 9,8 százalékkal eshet vissza az egy évvel korábbihoz képest, jövőre ugyan már 7,6 százalékos növekedéssel számolunk, a válság előtti szintre leghamarabb azonban így is csak 2022 végére tudunk majd visszakapaszkodni” – jelentette be Eduard Heger szlovák pénzügyminiszter, akit az Új Szó idéz.

„A koronavírus-járvány a szlovákiai cégek csaknem kétharmadának már eddig is rengeteg gondot okozott: csökkent a termékeik iránti kereslet, zuhant a nyereségük, és látványos javulásra egyelőre nem számíthatunk” – nyilatkozta Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) elnöke.

A szakmai szervezet felmérése szerint a járvány május végéig a cégek 63 százalékának rontott a gazdasági eredményein. A megkérdezett cégvezetők kétharmada szerint a problémák ellenére eddig még nem csökkentették az alkalmazottaik számát. Hogy ez a jövőben is így maradjon, ahhoz Mihók szerint a kormánynak több intézkedést is mihamarabb meg kellene hoznia.

Heger szerint idén 76 ezer állás szűnhet meg, a leginkább sújtott ágazatoknak a turizmus, a kereskedelem, a közlekedés az ipar és az éttermi szolgáltatások számítanak. Az állástalanok aránya emiatt idén 8,2 százalékra nő, és az elkövetkező években is 7 százalék körül mozoghat, míg az idei év elején még 5 százalék alatt volt.

Az elbocsátások a magyarok lakta járásokat sem kerülték el. „A Nyitra megyében működő cégeknek is egyre nagyobb gondot okoz a termékeik iránti kereslet látványos visszaesése, így azon sem csodálkozhatunk, hogy ebben a régióban megugrott a kereskedelmi képviselők iránti kereslet” – mondta Monika Suranová, a Grafton munkaközvetítő cég munkatársa.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS