A magyarok lakta járások is megszenvedték a járványt Szlovákiában

2020. 06. 25., 17:30

A koronavírus-járvány miatt a szlovák gazdaság idén a legjobb esetben is a tizedével esik vissza, miközben 76 ezer ember veszítheti el a munkáját – derül ki a pénzügyminisztérium legfrissebb előrejelzéséből.

„A világjárvány miatt Szlovákia gazdasági teljesítménye idén 9,8 százalékkal eshet vissza az egy évvel korábbihoz képest, jövőre ugyan már 7,6 százalékos növekedéssel számolunk, a válság előtti szintre leghamarabb azonban így is csak 2022 végére tudunk majd visszakapaszkodni” – jelentette be Eduard Heger szlovák pénzügyminiszter, akit az Új Szó idéz.

„A koronavírus-járvány a szlovákiai cégek csaknem kétharmadának már eddig is rengeteg gondot okozott: csökkent a termékeik iránti kereslet, zuhant a nyereségük, és látványos javulásra egyelőre nem számíthatunk” – nyilatkozta Peter Mihók, a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) elnöke.

A szakmai szervezet felmérése szerint a járvány május végéig a cégek 63 százalékának rontott a gazdasági eredményein. A megkérdezett cégvezetők kétharmada szerint a problémák ellenére eddig még nem csökkentették az alkalmazottaik számát. Hogy ez a jövőben is így maradjon, ahhoz Mihók szerint a kormánynak több intézkedést is mihamarabb meg kellene hoznia.

Heger szerint idén 76 ezer állás szűnhet meg, a leginkább sújtott ágazatoknak a turizmus, a kereskedelem, a közlekedés az ipar és az éttermi szolgáltatások számítanak. Az állástalanok aránya emiatt idén 8,2 százalékra nő, és az elkövetkező években is 7 százalék körül mozoghat, míg az idei év elején még 5 százalék alatt volt.

Az elbocsátások a magyarok lakta járásokat sem kerülték el. „A Nyitra megyében működő cégeknek is egyre nagyobb gondot okoz a termékeik iránti kereslet látványos visszaesése, így azon sem csodálkozhatunk, hogy ebben a régióban megugrott a kereskedelmi képviselők iránti kereslet” – mondta Monika Suranová, a Grafton munkaközvetítő cég munkatársa.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS