A lakosság 60 százaléka szenvedte meg anyagilag a járványt Romániában

2020. 06. 30., 14:30

A romániai gazdaság számos ágazatában vállalkozók és dolgozók sínylették meg máris a koronavírus-járvánnyal érkező gazdasági válságot.

Csaknem félmillió munkahely tűnt el a román gazdaságból a koronavírus-járvány kezdete óta – írja a Krónika.

A pandémia miatt kihirdetett szükségállapot kezdete, március 16-a és június 1-je között 467 453 személyt bocsátott el munkáltatója, vagy nem hosszabbított szerződést vele. Ez az jelenti, hogy Romániában ebben az időszakban naponta 6100 állás szűnt meg.

Csak a május 28. és június 1. közötti időszakban mintegy 38 ezer alkalmazott munkaviszonya szűnt meg. Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyjából további félmillió személlyel nőtt a romániai munkanélküliek köre. Ennyire tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik a világjárvány előtt külföldön dolgoztak, de megszűnt a munkahelyük, és kénytelenek voltak hazatérni.

A Raiffeisen Bank által megrendelt felmérés szerint a romániai lakosság 60 százaléka sínylette meg anyagilag valamilyen szinten az elmúlt időszakot.

Számos olyan gazdasági ágazat van, amelynek nem kellett kényszerszünetet tartania a járvány miatt, azonban akkora bevételkiesést regisztrált, hogy az esetleges leépítések mellett a meglévő alkalmazottak fizetését is kénytelen volt csökkenteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS