A lakosság 60 százaléka szenvedte meg anyagilag a járványt Romániában

2020. 06. 30., 14:30

A romániai gazdaság számos ágazatában vállalkozók és dolgozók sínylették meg máris a koronavírus-járvánnyal érkező gazdasági válságot.

Csaknem félmillió munkahely tűnt el a román gazdaságból a koronavírus-járvány kezdete óta – írja a Krónika.

A pandémia miatt kihirdetett szükségállapot kezdete, március 16-a és június 1-je között 467 453 személyt bocsátott el munkáltatója, vagy nem hosszabbított szerződést vele. Ez az jelenti, hogy Romániában ebben az időszakban naponta 6100 állás szűnt meg.

Csak a május 28. és június 1. közötti időszakban mintegy 38 ezer alkalmazott munkaviszonya szűnt meg. Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyjából további félmillió személlyel nőtt a romániai munkanélküliek köre. Ennyire tehető azoknak a román állampolgároknak a száma, akik a világjárvány előtt külföldön dolgoztak, de megszűnt a munkahelyük, és kénytelenek voltak hazatérni.

A Raiffeisen Bank által megrendelt felmérés szerint a romániai lakosság 60 százaléka sínylette meg anyagilag valamilyen szinten az elmúlt időszakot.

Számos olyan gazdasági ágazat van, amelynek nem kellett kényszerszünetet tartania a járvány miatt, azonban akkora bevételkiesést regisztrált, hogy az esetleges leépítések mellett a meglévő alkalmazottak fizetését is kénytelen volt csökkenteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS