12 ezer nővér hiányzik az egészségügyben Szlovákiában

2020. 12. 15., 09:15

A koronavírus-járvány miatt óriási nyomás nehezedik a szlovákiai kórházakra. Több mint tízezer nővér hiányzik az egészségügyből.

Lukáš Kober, a szlovák nővérkamara irodavezetője az Új Szóhoz eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy jelenleg 32 ezer nővér dolgozik Szlovákiában - írja az Új Szó.

Ezzel a számmal jócskán elmaradnak a fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező országokt. Az uniós átlag alapján 1000 betegre 8,4 nővér jut, addig Szlovákiában ez az arány 5,7. Kober számításai szerint legalább 12 ezer nővérre lenne szükség ahhoz, hogy megközelíthessék az EU-s átlagot.

Kober úgy véli, hogy a nővérhiány a közeljövőben még inkább növekedni fog. Ezt egy friss példával is igazolja: május 1. és szeptember 30. között 288 nővér ment nyugdíjba, további 348 pedig felfüggesztette a tevékenységét. Ehhez képest mindössze 280 új nővért és 19 új szülészeti asszisztenst regisztráltak a rendszerben.

Kober egy friss tanulmányra hivatkozva állítja, hogy azokon a sebészeti osztályokon, ahol egy nővérnek legfeljebb 6 beteggel kell foglalkoznia, 30 százalékkal kevesebb beteg hal meg, mint azokban a kórházakban, ahol a sebészeti osztályon 1 nővérre 8 beteg jut.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS