12 ezer nővér hiányzik az egészségügyben Szlovákiában

2020. 12. 15., 09:15

A koronavírus-járvány miatt óriási nyomás nehezedik a szlovákiai kórházakra. Több mint tízezer nővér hiányzik az egészségügyből.

Lukáš Kober, a szlovák nővérkamara irodavezetője az Új Szóhoz eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy jelenleg 32 ezer nővér dolgozik Szlovákiában - írja az Új Szó.

Ezzel a számmal jócskán elmaradnak a fejlettebb egészségügyi rendszerrel rendelkező országokt. Az uniós átlag alapján 1000 betegre 8,4 nővér jut, addig Szlovákiában ez az arány 5,7. Kober számításai szerint legalább 12 ezer nővérre lenne szükség ahhoz, hogy megközelíthessék az EU-s átlagot.

Kober úgy véli, hogy a nővérhiány a közeljövőben még inkább növekedni fog. Ezt egy friss példával is igazolja: május 1. és szeptember 30. között 288 nővér ment nyugdíjba, további 348 pedig felfüggesztette a tevékenységét. Ehhez képest mindössze 280 új nővért és 19 új szülészeti asszisztenst regisztráltak a rendszerben.

Kober egy friss tanulmányra hivatkozva állítja, hogy azokon a sebészeti osztályokon, ahol egy nővérnek legfeljebb 6 beteggel kell foglalkoznia, 30 százalékkal kevesebb beteg hal meg, mint azokban a kórházakban, ahol a sebészeti osztályon 1 nővérre 8 beteg jut.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.
2024-06-18 14:40:00
A jövedéki törvény szerint a jövedéki engedélyes kereskedő a beszerzéseiről, készletcsökkenéssel járó eseményekről, valamint a napi zárókészletéről – telephelyenként – folyamatosan elektronikus nyilvántartást vezet. Az adóhivatal rövid közleményben tisztázta, hogy a nyilvántartással szemben támasztott elvárások, valamint a folyamatos vezetés fogalma a következőképp értelmezendők az ellenőrzési gyakorlatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS