Záporoznak a bankok kamatemelései a hitelekre

2022. 10. 19., 09:12

Októberben már nincs olyan nagybank, amelyik ne növelte volna a hitelei kamatát. A hó eleji hullámot újabb drágítások követték, amelyek ráadásul többnyire még csak az MNB korábbi kamatdöntésére reagáltak, a múlt heti forintmentő lépés sok esetben még ezután fog megjelenni a kölcsönök árában – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Október elejétől érvényes kamatemelésekkel nem állt meg a hitelek drágulása, a nagybankok közül többen azóta is növeltek a kamataikon. A Magyar Nemzeti Bank utolsónak szánt szeptember 27-i, 1,25 százalékos alapkamat-emelését folyamatosan építették be a hiteláraikba a pénzintézetek. Mostanra valamennyi számottevő bank növelte személyi kölcsöneinek vagy lakáshiteleinek a kamatát, többen mindkettőnél léptek.

Aki nem emelet a hó elején, az megtette azóta, és olyan hitelintézet is van, amelyik már kétszer is hozzányúlt a kamataihoz októberben. A hóközi emelések során a lakáshiteleknél a bankok megelégedtek az 1 százalék alatt drágításokkal, de a személyi kölcsönöknél repkedtek az 1-2 százalékok is.

A jelzáloghitelekben mindezek hatására a jellemzően 8-10 százalékos ajánlati sávban egyre feljebb srófolódnak a kamatok, amelyek már mind gyakrabban kerülnek 10 százalék fölé. A személyi kölcsönöknél sokkal jobban szóródnak az ajánlatok, így a bankok egymással szembeni mozgástere is nagyobb. Ezeknél a kölcsönöknél a 14-18 százalékos kamatok már teljesen általánosnak tekinthetők – írja a Bank360.hu, amelynek szakértői szerint ráadásul az MNB múlt heti forintmentő lépései jellemzően még majd ezután fognak megjelenni az ajánlatokban. A 13 százalékos jegybanki alapkamathoz képest 18 százalékon kínált egynapos jegybanki betét ki fogja fejteni a hatását a bankok hitelkínálatában.

Az összegzés alapján az október eleji emelések óta az alábbi kamatmódosításokat hajtották végre a bankok a hitelajánlataikban:

A K&H Bank október 6-tól standard, fél százalékpontos kamatemelést hajtott végre a lakáscélú jelzáloghiteleknél, ami érintette az öt- és a tízéves kamatperiódusú, a futamidő végéig fixált kamatú, illetve a minősített fogyasztóbarát kölcsönöket is.

A MagNet Bank szintén október 6-tól emelt a kamatokon. Az ötéves kamatperiódussal igénybe vehető szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek kamata 0,83 százalékponttal, a 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata pedig 1,47 százalékponttal lett magasabb. Október 17-től a MagNet a tízéves kamatperiódusú kölcsönöknél akciót is hirdetett. Legalább 500 ezer forint nettó jövedelem igazolása esetén hitelösszegtől függően 2,63-3,63 százalékkal csökkentette a kamatot, amely így 8,99 százalék.

Az OTP Bank október 15-től általános, 0,50 százalékpontos kamatemelést hajtott végre a jelzáloghiteleknél, ami érintette az öt-, a tízéves és a fix kamatozású hiteleket is, függetlenül a felhasználás céljától.

Október 18-tól módosított a jelzáloghitelek feltételein az MKB Bank. A fix kamatozású és a 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata is általánosan 0,20 százalékponttal emelkedett, a felvett hitelösszegtől függetlenül. A legkedvezőbb fix kamatozású kölcsön kamata így 8,45 százalék, amelyhez legalább 12 millió forint kölcsönt kell felvenni. A kisebb összegű, nem lakáscélra felvett jelzáloghitelek kamata már 10 százalék felett van.

Szintén október 18-tól, a szokásos menetrendet követve módosított a szintén a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank is, azonos mértékben az MKB-val. Szintén 0,20 százalékponttal emelkedtek a fix 10, illetve a fix 20 kamatperiódusú kölcsönök kamatai.

A legnagyobbaknál drágultak a személyi kölcsönök

Az OTP Bank október 10-től a személyi kölcsönöknél hajtott végre standard kamatemelést, ami a hagyományos és a minősített fogyasztóbarát hiteleket is érintette. A hagyományos személyi kölcsön kamata

  • 500 000 - 1 999 999 forint közötti hitelösszeg esetén 2 százalékponttal,
  • 2 000 000 - 8 000 000 forint közötti hitelösszeg esetén 1 százalékponttal emelkedett.

A fogyasztóbarát személyi hiteleknél az emelkedés mértéke szintén az igényelt hitelösszegtől függ,

  • 2 000 000 - 3 099 999 forint között 1,02 százalékpont,
  • 3 100 000 - 8 000 000 forint között 2 százalékpont volt. 

A jövőre MBH Bank néven összeolvadó MKB Bank és Takarékbank együtt növelte a személyi kölcsönök kamatait október 13-tól. Általánosan 1 százalékponttal emeltek a kamatokon, kivéve azoknál az ügyleteknél, ahol legalább 350 ezer forintos jóváírást vállalnak az igénylők, ezeknél 1,50 százalékpont volt az emelés mértéke. Az ügyleti kamat így mindkét banknál 15,99 és 19,99 százalék között van.

Október 15-től módosított a személyi kölcsönök kamatán az UniCredit Bank is, amely a változtatást széles sávban hajtotta végre. A legjobb ajánlataihoz nem nyúlt, több esetben 1 százalék alatti, 0,31-0,8 az emelés, és akadtak 1,3-1,96 százalékos növelések is. A változtatás nyomán a kamatkedvezményes ajánlatai 10,8 és 16,32 százalék között szóródnak.

Az előbbi már fehér hollónak számít a piacon, amelyen azonban az mindenképpen egyre jellemzőbbé válik, hogy az általános hiteldrágulás mellett speciális, akciós kamatokkal és kedvezményekkel igyekeznek ügyfeleket szerezni a pénzintézetek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 15:09:00
Az Európai Parlament kedden 578 szavazattal, 24 ellenszavazattal és 19 tartózkodás mellett elfogadta azt az új kereskedelempolitikai eszközt, amely konkrét intézkedések meghozatalára jogosítja fel az EU-t arra az esetre, ha egy harmadik ország gazdasági eszközökkel próbálná rákényszeríteni az EU-t vagy valamelyik tagállamát adott szakpolitikájának vagy álláspontjának megváltoztatására.
2023-10-03 14:09:14
A generációk közötti különbségek kifejezetten izgalmasak és tanulságosak lehetnek. Mit lehet tudni a generációk különbözőségeiről, és milyen kihívásokkal járhat egy új generációs csapatépítés szervezése? Erre válaszolnak az [eureka] Consulting & Games szakértői.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS