Záporoznak a bankok kamatemelései a hitelekre

2022. 10. 19., 09:12

Októberben már nincs olyan nagybank, amelyik ne növelte volna a hitelei kamatát. A hó eleji hullámot újabb drágítások követték, amelyek ráadásul többnyire még csak az MNB korábbi kamatdöntésére reagáltak, a múlt heti forintmentő lépés sok esetben még ezután fog megjelenni a kölcsönök árában – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Október elejétől érvényes kamatemelésekkel nem állt meg a hitelek drágulása, a nagybankok közül többen azóta is növeltek a kamataikon. A Magyar Nemzeti Bank utolsónak szánt szeptember 27-i, 1,25 százalékos alapkamat-emelését folyamatosan építették be a hiteláraikba a pénzintézetek. Mostanra valamennyi számottevő bank növelte személyi kölcsöneinek vagy lakáshiteleinek a kamatát, többen mindkettőnél léptek.

Aki nem emelet a hó elején, az megtette azóta, és olyan hitelintézet is van, amelyik már kétszer is hozzányúlt a kamataihoz októberben. A hóközi emelések során a lakáshiteleknél a bankok megelégedtek az 1 százalék alatt drágításokkal, de a személyi kölcsönöknél repkedtek az 1-2 százalékok is.

A jelzáloghitelekben mindezek hatására a jellemzően 8-10 százalékos ajánlati sávban egyre feljebb srófolódnak a kamatok, amelyek már mind gyakrabban kerülnek 10 százalék fölé. A személyi kölcsönöknél sokkal jobban szóródnak az ajánlatok, így a bankok egymással szembeni mozgástere is nagyobb. Ezeknél a kölcsönöknél a 14-18 százalékos kamatok már teljesen általánosnak tekinthetők – írja a Bank360.hu, amelynek szakértői szerint ráadásul az MNB múlt heti forintmentő lépései jellemzően még majd ezután fognak megjelenni az ajánlatokban. A 13 százalékos jegybanki alapkamathoz képest 18 százalékon kínált egynapos jegybanki betét ki fogja fejteni a hatását a bankok hitelkínálatában.

Az összegzés alapján az október eleji emelések óta az alábbi kamatmódosításokat hajtották végre a bankok a hitelajánlataikban:

A K&H Bank október 6-tól standard, fél százalékpontos kamatemelést hajtott végre a lakáscélú jelzáloghiteleknél, ami érintette az öt- és a tízéves kamatperiódusú, a futamidő végéig fixált kamatú, illetve a minősített fogyasztóbarát kölcsönöket is.

A MagNet Bank szintén október 6-tól emelt a kamatokon. Az ötéves kamatperiódussal igénybe vehető szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek kamata 0,83 százalékponttal, a 10 éves kamatperiódusú kölcsönök kamata pedig 1,47 százalékponttal lett magasabb. Október 17-től a MagNet a tízéves kamatperiódusú kölcsönöknél akciót is hirdetett. Legalább 500 ezer forint nettó jövedelem igazolása esetén hitelösszegtől függően 2,63-3,63 százalékkal csökkentette a kamatot, amely így 8,99 százalék.

Az OTP Bank október 15-től általános, 0,50 százalékpontos kamatemelést hajtott végre a jelzáloghiteleknél, ami érintette az öt-, a tízéves és a fix kamatozású hiteleket is, függetlenül a felhasználás céljától.

Október 18-tól módosított a jelzáloghitelek feltételein az MKB Bank. A fix kamatozású és a 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata is általánosan 0,20 százalékponttal emelkedett, a felvett hitelösszegtől függetlenül. A legkedvezőbb fix kamatozású kölcsön kamata így 8,45 százalék, amelyhez legalább 12 millió forint kölcsönt kell felvenni. A kisebb összegű, nem lakáscélra felvett jelzáloghitelek kamata már 10 százalék felett van.

Szintén október 18-tól, a szokásos menetrendet követve módosított a szintén a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarékbank is, azonos mértékben az MKB-val. Szintén 0,20 százalékponttal emelkedtek a fix 10, illetve a fix 20 kamatperiódusú kölcsönök kamatai.

A legnagyobbaknál drágultak a személyi kölcsönök

Az OTP Bank október 10-től a személyi kölcsönöknél hajtott végre standard kamatemelést, ami a hagyományos és a minősített fogyasztóbarát hiteleket is érintette. A hagyományos személyi kölcsön kamata

  • 500 000 - 1 999 999 forint közötti hitelösszeg esetén 2 százalékponttal,
  • 2 000 000 - 8 000 000 forint közötti hitelösszeg esetén 1 százalékponttal emelkedett.

A fogyasztóbarát személyi hiteleknél az emelkedés mértéke szintén az igényelt hitelösszegtől függ,

  • 2 000 000 - 3 099 999 forint között 1,02 százalékpont,
  • 3 100 000 - 8 000 000 forint között 2 százalékpont volt. 

A jövőre MBH Bank néven összeolvadó MKB Bank és Takarékbank együtt növelte a személyi kölcsönök kamatait október 13-tól. Általánosan 1 százalékponttal emeltek a kamatokon, kivéve azoknál az ügyleteknél, ahol legalább 350 ezer forintos jóváírást vállalnak az igénylők, ezeknél 1,50 százalékpont volt az emelés mértéke. Az ügyleti kamat így mindkét banknál 15,99 és 19,99 százalék között van.

Október 15-től módosított a személyi kölcsönök kamatán az UniCredit Bank is, amely a változtatást széles sávban hajtotta végre. A legjobb ajánlataihoz nem nyúlt, több esetben 1 százalék alatti, 0,31-0,8 az emelés, és akadtak 1,3-1,96 százalékos növelések is. A változtatás nyomán a kamatkedvezményes ajánlatai 10,8 és 16,32 százalék között szóródnak.

Az előbbi már fehér hollónak számít a piacon, amelyen azonban az mindenképpen egyre jellemzőbbé válik, hogy az általános hiteldrágulás mellett speciális, akciós kamatokkal és kedvezményekkel igyekeznek ügyfeleket szerezni a pénzintézetek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.